Neobvyklá dobrota z hlávkového zelí - postup přípravy
Když se řekne hlávkové zelí, většině Čechů se vybaví kyselé zelí s pečeným vepřovým bůčkem. Ne že by na tom bylo něco špatného, nicméně je to jen velmi malý zlomek všech dobrot, které můžete z čerstvého hlávkového zelí připravit. My vám přinášíme jeden z netradičních receptů na pokrm, který můžete využít jako snídani nebo svačinu, která je jednak velmi nutričně hodnotná a zdravá a jednak také velmi zdravá. Jsou to na pánvi opékané placky z vajíček a kukuřičné mouky plné zelí, cibule a papriky.
Ingredience
Návod na přípravu:
Hlávku zelí očistěte od svrchních listů, omyjte ji a osušte papírovými utěrkami. Rozkrojte ji na čtvrtky a vykrojte košťál. Ostrým nožem pak čtvrtky zelí nakrájejte na jemné a tenké proužky.
Omyjte a osušte také jarní cibulku a červenou papriku. Cibulku pokrájejte na asi 5 centimetrů dlouhé proužky, které nasekejte na jemné nudličky. Červenou papriku rozkrojte, odstraňte stopku a semínka a rovněž nasekejte na co nejjemnější proužky.
Všechny druhy zeleniny smíchejte ve velké míse. Do vedlejší misky rozklepněte tři vajíčka, přidejte k nim sůl a pepř podle chuti, přikápněte sójovou omáčku a vidličkou či metlou dobře rozšlehejte. Pokud chcete, můžete směs naředit trochou kefíru. Touto směsí pak zalijte zeleninu v misce a důkladně promíchejte, aby se všechny proužky zeleniny dobře obalily vajíčkem.
Nakonec do směsi přidejte po jedné polévkové lžíci pšeničné a kukuřičné mouky a velmi důkladně promíchejte.
Na kamnech rozpalte velkou pánev s trochou rostlinného oleje. Když je horká, ztlumte oheň na minimální úroveň a přidejte do pánve zelnou směs, kterou rozprostřete na velkou placku. Navrchu můžete posypat sezamovými nebo lněnými semínky. Zakryjte pokličkou a opékejte, dokud placka neztuhne. Když je dostatečně tuhá a vespod zhnědlá, otočte ji na druhou stranu a nechte zezlátnout.
Nakonec placku sundejte z pánve, rozkrájejte ji na obdélníkové kousky a podávejte.