Nepečený ořechový dort se smetanou a Nutellou - postup přípravy
Tento nepečený dort je dokonalou kompozicí těch nejoblíbenějších surovin. Křehké sušenky smísené s vlašskými ořechy, dvoubarevný krém z mascarpone, Nutelly a šlehačky tvoří dokonalé dílo vhodné i na slavnostní stůl.
Ingredience
Sušenky vložte do misky a nalámejte je na co nejmenší kousky. Poté je mixérem rozdrťte na prach. Totéž udělejte se 150 gramy vlašských ořechů, které přimíchejte k rozemletým sušenkám. Máslo rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni, přilijte ho do mísy k sušenkové směsi a vše důkladně promíchejte, abyste získali vlhkou a písčitou směs.
Připravte si kulatou dortovou formu o průměru 18 cm, vytřete ji rozpuštěným máslem a vyložte pečicím papírem (díky tomu bude pečicí papír na stěnách dobře držet). Sušenkovou směs vsypte do formy a co nejvíce ji upěchujte směrem ke dnu a ke stěnám, abyste vytvořili kompaktní a soudržný korpus ve tvaru kulaté misky i s bočnicemi. K této práci se nejvíce hodí vysoká sklenička či hrnek. Formu pak vložte do lednice, aby korpus náležitě ztuhl.
Zatímco se korpus chladí, připravte si náplň dortu. Do misky vložte 200 gramů smetanového sýra a přidejte k němu stejné množství Nutelly nebo jiné podobné pomazánky, kterou máte rádi. Obojí pak šlehačem vyšlehejte do hladké a homogenní směsi, kterou vlijte do tuhnoucího korpusu a rozprostřete ji do roviny.
Plnotučnou smetanu vlijte do mísy a vyšlehejte ji do pevné pěny. Přidejte moučkový cukr a ještě chvilku pokračujte ve šlehání. Do čisté misky vložte zbylých 200 gramů smetanového sýra a rozšlehejte ho do krému. K němu přidejte šlehačku a společně ještě chvíli šlehejte, dokud se obě přísady nespojí. Výslednou směs pak vyklopte do formy na čokoládovou vrstvu a opět ji rozprostřete do roviny.
Nasekejte 30 gramů vlašských ořechů nožem na hrubé kousky a posypejte jimi povrch smetanové vrstvy v dortovém korpusu. Do misky nalámejte hořkou čokoládu a přelijte ji 50 gramy horkého mléka. Stěrkou směs míchejte, dokud se veškerá čokoláda v horkém mléce nerozpustí a nevytvoří se hladká poleva. Tou pak přelijte povrch dortu tak, abyste vytvořili nepravidelnou mřížku. Dort pak vložte na několik hodin (nejlépe přes noc) do lednice vychladit a ztuhnout.
Druhý den opatrně sejměte z formy dortový kroužek, sloupněte pečicí papír, dort nakrájejte na porce a podávejte.
Videopostup krok za krokem