Nepečený ovocný dort se smetanovým sýrem a sušenkovým korpusem - postup přípravy
Pravá letní záležitost je lehký smetanový dort zdobený čerstvým ovocem. Je snadný na přípravu, rychle hotový a pohádkově dobrý. Můžete ho ozdobit čerstvými jahodami, jak píšeme v receptu, ale také je možné použít jakékoliv jiné ovoce, které máte rádi, případně zkombinovat více druhů a docílit nádherných barevných kombinací. Fantazii se meze nekladou!
Korpus
Krém
Želé vrstva
Sušenky nalámejte na malé kousky a rozemelte je v mlýnku na maso nebo v kuchyňském robotu. Drť pak smíchejte s rozpuštěným máslem a přeneste výslednou hmotu do kulaté dortové formy vyložené pečicím papírem. Hmotu korpusu na dno rovnoměrně rozprostřete a důkladně upěchujte a vložte formu do lednice alespoň na hodinu ztuhnout.
Připravte želatinu podle návodu na obalu. V jiné misce smíchejte mascarpone s cukrem a vyšlehejte do jemné konzistence. Ušlehejte šlehačku do pevné pěny a jemně ji špachtlí vmíchejte do našlehaného tvarohu. Přidejte šťávu z jednoho citrónu a připravenou želatinu a znovu promíchejte.
Hotový krém navrstvěte do formy na sušenkový korpus, urovnejte povrch krému do roviny a vložte opět na několik hodin do lednice.
Nakonec připravte jahodové želé a čerstvé jahody očistěte a nakrájejte ostrým nožem na tenčí plátky. Ty vyskládejte na celý povrch dortu a zalijte je jahodovou želatinou. Pak dort znovu vraťte do lednice na dalších pár hodin ztuhnout a pořádně proležet, aby se příchuti surovin krásně propojily.
Podávejte dobrotu s šálkem čaje nebo kávy či s vychlazeným jahodovým mléčným koktejlem.
Dobrou chuť.