Nutellové stromečky z listového těsta - postup přípravy
Toužíte-li po okouzlujícím cukroví, které by podtrhlo pravou vánoční atmosféru, připravte si nutellové stromečky. Jejich chuť je jemná a hotové jsou za chvíli.
Nutellové stromečky z listového těsta jsou přesně to cukroví, které zvládnete připravit i v tom největším předvánočním shonu – a přesto s ním sklidíte obdiv. Jsou jemné, křupavé, krásně voní po lískových oříšcích a čokoládě, a navíc vypadají tak roztomile, že se po nich jen zapráší. Ideální pro chvíle, kdy chcete na stůl něco efektního, ale nechcete trávit hodiny v kuchyni.
Tohle je cukroví, které si zamilují děti i dospělí. Díky jednoduchému tvarování do podoby stromečku působí hravě a slavnostně zároveň. A když je navrch ozdobíte hvězdičkou, máte hotový jedlý vánoční dekor, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. Nutella dodá těstu jemnost a sladkost, listové těsto zase křehkost a lehkost – dohromady tvoří kombinaci, která nikdy nezklame.
Inspirace pro tento recept pochází z moderního trendu „rychlého pečení“, které je čím dál oblíbenější. V době, kdy je před Vánoci málo času a hodně povinností, hledáme recepty, které jsou jednoduché, ale přitom efektní. A právě to nutellové stromečky splňují na jedničku. Navíc se do jejich přípravy mohou zapojit i děti – tvarování harmoniky a zdobení je bude bavit a výsledek je okamžitě odmění.
A co variace? Místo Nutelly můžete použít jiný oříškový krém, arašídové máslo, mandlovou pastu nebo třeba povidla. Pokud máte rádi výraznější chutě, zkuste přidat skořici, perníkové koření nebo pomerančovou kůru. A pokud chcete stromečky ještě slavnostnější, můžete je po upečení pocukrovat, polít čokoládou nebo posypat jedlými třpytkami.
Nutellové stromečky z listového těsta jsou zkrátka cukroví, které se tvoří s radostí. Jsou rychlé, krásné a chutnají tak, že se po nich jen zapráší – přesně tak, jak to má být, když se blíží Vánoce a doma to voní po čokoládě, těstě a těšení.
Základ
Na potření a posypání
Listové těsto rozprostřete na rovnou plochu a z užší strany ho rozřízněte na polovinu. První plát těsta potřete Nutellou, kterou zakryjte druhým plátem.
Naplněné těsto rozkrojte na 6 stejně širokých pruhů. Ze dvou pruhů vykrojte 8 hvězdiček. Zbylé 4 pruhy rozkrojte na polovinu podél delší strany tak, abyste získali 8 tenčích proužků.
Tenké proužky poskládejte do tvaru harmoniky a vytvořte stromeček. Ten napíchněte na špejli a na vrch stromečku připíchněte hvězdičku. Postup opakujte a pochoutku vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem.
Nutellové stromečky potřete rozšlehaným vejcem a pečte je v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 15 minut.
Tip: Cukroví servírujte posypané moučkovým cukrem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Listové těsto recepty

