Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Ořechový dort s vanilkovým krémem

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Ořechový dort s vanilkovým krémem - postup přípravy

Slaví v brzké době někdo z vašich blízkých narozeniny a vy stále nevíte, jaký přinést dar? Co takhle zkusit připravit slavnostní dortík? Ten ocení nejen oslavenec, ale i lidé kolem něj. Ten ořechový s vanilkovým krémem oslní skutečně každého, a to nejen svou chutí, ale i svým netradičním vzhledem v řezu.

Ingredience pro:
8 porcí
Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve se pusťte do přípravy těsta na korpus. V míse si vyšlehejte do sněhu bílky z vajec spolu se špetkou soli. Poté přidejte krupicový cukr, citronovou šťávu, vanilkový cukr, prosátou polohrubou mouku a nakonec asi čtvrt hodiny pečené vlašské ořechy, které jste namleli najemno.




Ze všech ingrediencí vytvořte homogenní směs, kterou naneste na plech s pečícím papírem a dobře rozprostřete. Dejte korpus péct do trouby na cca 30 minut při teplotě 160 °C.

Příprava krémové náplně a kompletace ořechového dortu

Nyní si v míse vyšlehejte vaječné žloutky spolu s krupicovým a vanilkovým cukrem, škrobem a mlékem. Poté směs vlijte do rendlíku a povařte do zhoustnutí při stálém míchání. Krém nakonec odstavte, nechte vychladnout a zašlehejte do něj změklé máslo s vanilkovou esencí.


Před použitím náplň krátce chlaďte v lednici. Dále si upečený korpus vyjměte a až bude mít pokojovou teplotu, nařežte jej na osm stejně širokých pruhů. Ty následně skládejte na stojato do kulaté dortové formy a promazávejte postupně vanilkovým krémem. Až zaplníte celou formu, přetřete dort zbylou náplní. Poté zákusek vyjměte z kruhu a pomažte i okraje.

Dokončování ořechového dortu, jeho tuhnutí v lednici a servírování

Nakonec ještě zahřejte v rendlíku trochu vody s krystalovým cukrem, do karamelu vložte vlašské oříšky a propojte. Nechte zatuhnout a pak vše rozdrťte paličkou na maso. Nadrcenými ořechy zdobte okraje dortu (budou na krému dobře držet). Zákusek dejte do lednice ideálně přes noc, aby se dobře vychladil. Následující den předejte tento skvost oslavenci a společně si na něm pochutnejte.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů