Ovocný koláč pro každou příležitost - postup přípravy
Až léto bude v plném proudu a s ním i sklizeň čerstvého, šťavnatého a voňavého ovoce, můžete kromě zavařování, výroby džemů a marmelád jej přidat i do tohoto výtečného piškotového těsta a vytvořit si tak lahodný a jemný koláč, vhodný k snídani, nebo i svačině. Potěšíte jím zcela jistě i vzácnou návštěvu. Připravený jej budete mít k pečení během deseti minut.
Ingredience
Ve velké míse vyšlehejte vejce spolu s krupicovým cukrem a špetkou soli. Pak přilijte teplé mléko, slunečnicový olej a směs důkladně promíchejte. Postupně do těsta zapracujte i prosetou polohrubou mouku a kypřící prášek. Získáte tak homogenní, hladké a polotekuté těsto.
K ruce si posléze vezměte plech, který vystelte pečícím papírem. Vlijte do něj připravené těsto a rovnoměrně jej rozprostřete po celém dnu pekáče. Na jeho povrch poklaďte kousky čerstvého ovoce, které jste si zvolili. Nakonec na ovoce nastrouhejte po celé ploše ještě máslo a posypte cukrem. Na jeho povrchu se tak vytvoří zlatavá karamelizovaná vrstva.
Koláč dejte v poslední fázi do trouby a pečte asi 40 až 45 minut při 170 stupních Celsia, záleží však na zvyklostech s vaším spotřebičem. Upečený ovocný koláč vyjměte z trouby, nechte vychladnout a posypejte jeho povrch například moučkovým cukrem. Pokud jej chcete vylepšit, je možné moučkový cukr nahradit čokoládovou polevou. Nakrájejte na přiměřeně stejně velké porce a servírujte s šálkem kávy, nebo čaje.
V letních měsících se bude zcela jistě hodit i ledová káva, kakaový nápoj pro děti, nebo třeba mléčný shake. Koláč doplní perfektně i kopec čerstvě vyšlehané šlehačky, nebo zmrzliny, její příchuť volte podle druhu použitého ovoce. Přejeme vám dobrou chuť!