Palačinky - postup přípravy
Zdánlivě jednoduché jídlo, které ale jen tak někdo neumí. Řeč je o palačinkách. Na první pohled přeci o nic nejde, ale pokud jste někdy palačinky sami zkoušeli, jistě nám dáte za pravdu, že připravit těsto, které se netrhá, nelepí a skvěle chutná, není zas taková legrace. Palačinky podle tohoto receptu budou ale fungovat pro každého. I vaše děti zvládnou jejich přípravu levou zadní a třeba vás někdy ráno překvapí i příjemnou snídaní do postele. Těsto je neuvěřitelně jednoduché a je prostě nemožné ho pokazit. Takové palačinky budete chtít připravovat znovu a znovu a vždy si na nich mimořádně pochutnáte.
Ingredience
V misce si rozšlehejte vejce a postupně přidávejte cukr a sůl. Míchejte mixérem, než se na povrchu těsna vytvoří lehká pěna. Pomalu vlijte do těsta horkou vodu, mléko, a nakonec i rostlinný olej. Na závěr do těsta prosejte mouku a řádně promíchejte, aby se všechny ingredience propojily.
Zahřejte pánev a jemně ji potřete rostlinným olejem. Pokud máte pánev s nepřilnavým povrchem, nemusíte ani olej používat a palačinky budou lehčí a nadýchanější. Nalijte tenkou vrstvu těsta a smažte palačinky na jedné straně dozlatova, pak je otočte a smažte na druhé straně. Stejným způsobem upečte i ostatní palačinky.
Asi všichni známe klasické palačinky potřené džemem, ale je možné být výrazně kreativnější. Zkuste si dát třeba palačinky s tvarohem, nutelou nebo i čerstvým ovocem a šlehačkou. Připravit si můžete i horký rozvar z různých druhů ovoce. Oblíbený je například rozvar z lesního ovoce nebo jablek. Pokud palačinky zabalíte do alobalu a umístíte do lednice, mohou vám vydržet i do druhého dne. Pak je stačí jen ohřát a můžete si stejný požitek vychutnat i další den.