Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Papriky plněné mletým masem a rýží

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Papriky plněné mletým masem a rýží - postup přípravy

Plněné papriky jsou česká klasika. Náplň z kořeněného mletého masa doprovází rajčatová omáčka, obvykle s knedlíkem. Co kdybychom vám však řekli, že se takové plněné papriky dají připravit i jinak a že k nim vlastně ani není zapotřebí žádná další příloha? Představte si, že byste papriky kromě masa naplnili také rýží a zalili je namísto červené rajčatové omáčky bílou ze zakysané smetany. Líbí? Tak pokračujte ve čtení.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:



Rýži propláchněte a 10 minut ji povařte v lehce osolené vodě, případně poduste v troubě. Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné kostičky. Mrkev očistěte a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Do pánve na smažení nalijte trochu slunečnicového oleje a rozehřejte ho na pánvi. Když je dostatečně horký, přidejte na něj cibulku a smažte ji, dokud nezesklovatí. Pak přidejte mrkev a nechte ji trochu osmahnout.




Česnek oloupejte a nasekejte ho najemno a přidejte ho do pánve s ostatní zeleninou. Všechno ještě chvíli restujte a pak odstavte z kamen a nechte vychladnout. Poté připravte papriky na naplnění. Opatrně z nich vyloupněte jadřince tak, abyste nepoškodili celistvost papriky. Pak je omyjte, případně vypláchněte, abyste se zbavili zbylých zrníček zevnitř plodu. Pomocí papírových utěrek je pak dobře usušte.


Nyní se vraťte k náplni. Do velké mísy vysypte uvařenou rýži, syrové mleté maso a vyklopte do směsi i orestovanou zeleninu. Všechno velmi dobře promíchejte, abyste získali homogenní hmotu. Přidejte také sůl a pepř podle chuti. Touto směsí pak naplňte připravené papriky. Nejsnáze vám to nejspíš půjde s pomocí čajové lžičky. Náplň v paprikách dobře upěchujte, aby uvnitř nevznikaly dutiny.

Připravte si dostatečně velký hrnec, do kterého vyskládejte naplněné papriky tak, aby otvorem směřovaly vzhůru. Nyní připravte omáčku ze zakysané smetany. Smetanu vyklopte do misky, přidejte trochu soli a zřeďte 200 mililitry vody. Důkladně zamíchejte a zalijte touto směsí papriky v hrnci. Pokud nejsou dostatečně ponořené, přilijte ještě vodu. Postavte hrnec na kamna a přiveďte vodu k varu. Když začne bublat, přiklopte hrnec pokličkou a ztlumte oheň na minimum a vařte, dokud papriky nezměknou a maso a rýže nejsou zcela uvařené.

Poté, co se vše dovaří, nechte papriky v hrnci stát asi 15 minut a poté podávejte.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů