Paštika z makrely a cereální chlebíček z ovesných vloček a semínek - postup přípravy
Přemýšlíte, jak elegantně propašovat ryby do svého jídelníčku? Zkuste báječnou paštiku z vařené makrely natřenou na elegantním domácím chlebíčku z ovesných vloček, spousty semínek, a hlavně bez jediné kapky mléka, vajíček nebo mouky. Je to velká dobrota!
Paštika z makrely
Cereální chléb bez mouky, vajec i mléka
Paštika z makrely
Makrelu nakrájejte na proužky. V hrnci zahřejte zeleninový vývar nebo vodu a nechte v něm vyvařit celá zrna koriandru, nového koření, černého pepře a jeden hřebíček. Přidejte také sůl a přiveďte k varu. Vložte do vroucího vývaru naporcovanou rybu, přiklopte pokličkou a vařte. Během vaření rybu jednou otočte, aby se provařila ze všech stran. Vaření je hotové ve chvíli, kdy se maso začne přirozeně oddělovat od sebe.
Slijte vývar z ryby, maso zbavte kůže a kostí a natrhejte ho na kousky do misky. Uvařte čtyři vajíčka natvrdo a nahrubo je rozdrobte do misky k vařené rybě. Oloupejte česnek a nakrájejte ho do misky, zasypejte oreganem, solí a pepřem, přilijte trochu olivového oleje a tyčovým mixérem vše rozmixujte do hladké paštiky. Paštiku můžete podle chuti doplnit houbami, koprem a tvarohem nebo třeba okurkou a paprikou.
Cereální chléb bez mouky, vajec i mléka
Ovesné vločky smíchejte s jemně mletými lněnými semínky, přidejte celá dýňová a loupaná slunečnicová semínka a otruby. Přidejte sůl, mletý koriandr a bazalku a vše zalijte horkou vodou. Suroviny v misce důkladně promíchejte, zakryjte misku víkem nebo přilnavou fólií a nechte chvíli odstát.
Když vločky vsáknou veškerou vodu do sebe, stane se z nich soudržná hmota. Tu vyklopte na plech vystlaný pečicím papírem a zformujte z ní tvar plochého bochníku. Ten vložte do trouby rozehřáté na teplotu 175 °C po dobu 40 až 50 minut. Hotový chlebíček nechte vychladnout zabalený v bavlněné utěrce, aby jeho kůrka poněkud zvlhla a změkla. Pak už stačí chlebík nakrájet a podávat třeba s výbornou paštikou z makrely.