Pečená marinovaná krkovička s omáčkou - postup přípravy
Dejte tentokrát vašemu masu pořádnou šťávu. Stačí jej naložit do sáčku s marinádou a poté péct s omáčkou, která mu dodá lahodnou chuť a patřičnou vůni. Maso se navíc připravuje úplně samo, jen je nutné jej naložit včas, aby bylo nachystané na víkendové posezení s přáteli či nedělní oběd s rodinou.
Ingredience
Marináda
Omáčka
Začněte marinádou. Do hrnce na sporáku nalijte vodu, nasypejte do ní sůl, přidejte bobkové listy, kuličky nového koření a pepře, majoránku a bazalku. Zamíchejte a přiveďte k varu, vařte po dobu 3 minut. Hrnec přikryjte a nechte nálev vychladnout. Česnek nakrájejte na kousky a přidejte jej do vychlazené marinády.
Omyté a od šlach a tuku očištěné maso vložte do igelitového uzavíratelného a dostatečně silného sáčku (ideálně pečicího), zalijte marinádou a uzavřete. Dejte do chladu a nechte marinovat alespoň po dobu 10 hodin, vhodnější je maso nechat v nálevu dokonce 24 hodin. Poté maso ze sáčku vyjměte a dokonale osušte pomocí papírových utěrek.
Nyní si připravte omáčku. Do připravené misky vlijte hořčici, sójovou omáčku, olej a sladkou chilli omáčku. Opepřete, přidejte smetanový křen a prolisovaný česnek. Dobře zamíchejte a odložte stranou. Maso převažte provázkem, aby získalo perfektní tvar. Můžete použít provázek nebo silnější dvakrát přeloženou režnou nit.
Poté rozpalte pánev a maso na sucho opečte ze všech stran. Na dno plechu položte dvě vrstvy alobalu, na ně položte vrstvu pečicího papíru. Papír ve středu potřete omáčkou, na něj dejte opečené maso, zalijte omáčkou vršek a mašlovačkou ji rozetřete do všech stran. Potřené maso zabalte do pečicího papíru, následně do dvou vrstev alobalu. Pečte v předem vyhřáté troubě na 190 °C asi 100 minut, na konci maso vybalte a pečte nebo grilujte ještě 5 minut. Po dopečení odstraňte provázky a můžete podávat.