Pečená vepřová žebírka na medu - postup přípravy
Opravdová lahůdka jako stvořená pro kulinářskou kreativitu. Přesně to jsou vepřová žebírka. Dají se péct i grilovat a ponořit do nepřeberného množství různých omáček, marinád a koření. Nejlepší žebírka jsou ale na medu a s hořčicí. Kombinace těchto dvou chutí spolu s česnekem a bílým vínem vytváří dokonalou souhru chutí.
Ingredience
Návod na přípravu:
Vepřová žebra umyjte pod tekoucí vodou a osušte papírovými utěrkami. Nekrájejte jednotlivá žebra, ale nechte bok v celku. Žebírka osolte a opepřete, posypejte tymiánem a potřete olivovým olejem a všechno koření rukama dobře vetřete do masa.
Stroužky česneku očistěte a oloupejte a prolisujte je lisem na česnek. Touto pastou pak také potřete celý povrch žebírek. Položte je na talíř či do zapékací misky a vložte nakořeněné maso do lednice na 2 až 3 hodiny vychladnout a odpočívat, aby důkladně nasáklo všemi příchutěmi použitého koření.
Po uplynutí této doby pak zapněte troubu předehřát na 150 stupňů Celsia. Vyndejte žebírka z lednice a vložte je do pekáčku (případně je nechte v zapékací misce, pokud už jste je v ní chladili) a přilijte do něho víno. Přidejte další lžíci olivového oleje a dejte péct do předehřáté trouby na jednu hodinu.
V misce si smíchejte tři lžíce medu a stejné množství dijonské hořčice. Po uplynutí hodiny vyndejte žebírka z trouby a pomažte je medovo-hořčičnou směsí po celém jejich povrchu. Pak je vraťte zpátky do trouby a dopékejte další hodinu, dokud nezískají zlatavou a křupavou kůrčičku.
Po dopečení žebra naporcujte a podávejte třeba s bramborem pečeným ve slupce a čerstvým zeleninovým salátem.
Dobrou chuť.