Pečené kuřecí řízečky se zeleninovým salátem - postup přípravy
Během léta oceníte k obědu či k večeři odlehčenější varianty pokrmů, doplněné o spoustu chutné a křupavé zeleniny. Vyzkoušejte hravé řízky z vykoštěných kuřecích paliček, které jsou zapečené v troubě a doplněné o lahodný salát z cukety a mrkve.
Na kuřecí řízečky
Na cuketový salát s mrkví
Nastrouhejte cuketu a mrkev na struhadle na korejskou mrkev (nebo klasicky nahrubo), přidejte k nim strouhaný česnek, půl lžičky cukru a soli, 1 lžičku sušeného kopru a lžíci octa a rostlinného oleje. Vše dobře promíchejte, misku zakryjte kusem potravinářské fólie a vložte ji do lednice na 3 až 4 hodiny.
Kuřecí paličky vykostěte a kůží dolů je rozložte na pracovní plochu. Posypejte je solí, pepřem a provensálskými bylinkami a položte je na dno zapékací misky. Zalijte je asi 50 ml sójové omáčky a položte na ně další patro masa. Takto vrstvy opakujte až do plného pekáčku. Poté maso v misce uzavřete víkem nebo kusem přilnavé fólie a vložte jej do lednice na 1 hodinu marinovat.
Na talíř vysypte strouhanku, přidejte k ní sladkou papriku a sušenou petrželku a dobře promíchejte. Na druhý talíř vysypte kukuřičný škrob a do hlubokého talíře rozbijte 4 vajíčka, která vidličkou rozšlehejte dohladka.
Každé marinované kuřecí stehýnko obalte nejprve v kukuřičném škrobu, poté ve vajíčku a nakonec v kořeněné strouhance a položte jej do rozehřáté pánve s trochou rostlinného oleje. Řízky zprudka osmahněte po obou stranách 1 až 2 minuty dozlatova.
Po osmažení přemístěte maso na nepřilnavý plech, na každé položte kousek másla a zakryjte je kusem pečicího papíru. Takto řízky vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte je asi 15 až 20 minut.