Podzimní pečený salát z řepy a muškátové dýně - postup přípravy
Okouzlete svou rodinu a přátele a připravte jim nápaditý podzimní pečený salát z řepy a dýně doplněný slaným feta sýrem a křupavými piniovými oříšky.
Ingredience
Medový dresink
Červenou řepu oloupejte a nakrájejte ji na větší kostičky. Vložte ji do pekáčku a zakápněte olivovým olejem. Očištěný česnek rozkrojte napůl, přidejte ho k řepě a důkladně promíchejte. Řepu vložte do rozpálené trouby a pečte ji 20 minut při teplotě 200 °C.
Mezitím očistěte dýni, vydlabejte z ní dužinu a semínka a nakrájejte ji na větší kostičky. Vyjměte pekáček z trouby a dýni přidejte k řepě. Zeleninu dochuťte solí a nastrouhaným muškátovým oříškem a vše společně důkladně promíchejte. Přidejte snítku rozmarýnu a směs dejte znovu péct na 30 minut při teplotě 180 °C.
Sýr feta nakrájejte na kostičky a odložte ho stranou. Na suché pánvi krátce opražte piniové oříšky. Po celou dobu je míchejte, protože se velmi snadno spálí. Jakmile začnou oříšky vonět, stáhněte je z pánve. Omytá rajčata nakrájejte na měsíčky.
Z půlky citrónu vymačkejte šťávu a nalijte ji do olivového oleje společně se lžičkou medu. Dochuťte solí a pepřem a vše společně promíchejte.
Na servírovací talíř položte mix salátových listů a do jeho středu položte upečenou dýni s řepou. Salát ozdobte nakrájenými rajčaty a sýrem. Nakonec teplý salát zalijte medovým dresinkem a posypte piniovými oříšky.