Piškotová roláda s čoko-pudinkovým krémem - postup přípravy
Tato roláda podle receptu od Andy vaří pro zdraví se stane chloubou vašeho cukrářského repertoáru. Přestože je vlastně úplně jednoduchá, chutná báječně a dáte-li si trochu práce se zdobením, bude vypadat jako profesionální pětihvězdičkový dezert.
Na těsto
Na čoko-pudinkový krém
Na ozdobení
Vyklepněte 6 velkých (nebo 7 menších) vajec a oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny, přidejte mouku a dobře ji zapracujte. Z bílků vyšlehejte pevný sníh a jemnými krouživými pohyby stěrkou jej vmíchejte do žloutkového těsta.
Plech vyložte pečicím papírem, který lehce potřete olejem a rozetřete na něj připravené těsto. Vložte plech s těstem do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte ho asi 10 minut. Hned po upečení piškot stáhněte z plechu na vlhkou utěrku a stočte ho do rolády. Takto korpus nechte vychladnout.
Pro přípravu čoko-pudinkového krému svařte 300 ml mléka s čokoládovým pudinkem do husté konzistence a vmíchejte do něj nalámanou čokoládu. Když se rozpustí, přelijte pudink do čisté a studené misky a nechte jej vychladnout.
Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny a po částech do ní zašlehejte vychladlý čokoládový pudink. Nakonec zapracujte do směsi ještě kapku rumu.
Vychladlý korpus rozbalte z utěrky a sloupněte pečicí papír. Povrch těsta natřete libovolným džemem a na něj rozetřete čokoládový krém. Část krému si odložte stranou do zdobicího sáčku na ozdobení rolády. Korpus s krémem stočte do pevné role, povrch rolády postříkejte čokoládovou polevou a ze zdobicího sáčku vytvořte z krému zdobení, které osaďte borůvkami a dalšími ozdobami dle své fantazie.
Hotovou roládu vložte do lednice alespoň na 5 až 8 hodin ztuhnout, nakrájejte na porce a podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy.
Pokud se vám recept líbil, více podobných od jeho autorky najdete na její osobní facebookové stránce Andy vaří pro zdraví