Piškotová roláda s mandarinkami a šlehačkou - postup přípravy
Tato roláda se trochu podobá proslulé budapešťské roládě, připravuje se však z piškotového těsta a je mnohem jednodušší a velmi rychlá. O svůj osvědčený recept se s námi podělila paní Dagmar Kazdová.
Na těsto
Na krém
Na dohotovení
Vyklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte s cukrem do bělavé a nadýchané pěny. Z bílků vyšlehejte pevný sníh, který střídavě s moukou zapracujte v několika fázích do žloutkové pěny.
Hotové těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct asi 7 až 10 minut. Těsto musí po upečení zůstat světlé, aby nebylo přesušené. Korpus nechte zvolna vychladnout a poté z něj sloupněte pečicí papír.
Zatímco těsto chladne, vyšlehejte smetanu do pevné pěny spolu se ztužovačem. Část šlehačky odložte stranou na ozdobení rolády.
Konzervované mandarinky slijte a nechte je okapat. Pár kousků si nechte stranou na ozdobení rolády a zbytek nakrájejte na větší kousky, které stěrkou jemně vmíchejte do vyšlehané šlehačky.
Směs šlehačky a pokrájených mandarinek rozetřete po celé ploše upečeného a zchladlého korpusu a stočte jej s pomocí pečicího papíru do pevné rolády. Její povrch postříkejte čokoládovou polevou a nechte ji v lednici chvíli ztuhnout.
Odloženou šlehačkou naplňte zdobicí sáček, vytvořte na povrchu rolády zdobení a poklaďte jej odloženými mandarinkami, které proložte čokoládovými filigrány. Roládu vložte do lednice alespoň na 4 hodiny vychladit a ztuhnout, nakrájejte na porce a podávejte.