Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Piškotové vánoční poleno s jemným krémem

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 13 minut

Piškotové vánoční poleno s jemným krémem - postup přípravy

Připravte si piškotové vánoční poleno s jemným krémem a udělejte z něj tradiční vánoční dezert, na který se budou vaši blízcí každý rok těšit. Chutná skvěle.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Těsto

Na posypání

Náplň

Krém na potření

Zdobení

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny – šlehejte aspoň 5 minut. Přidejte kakaový prášek s kypřicím práškem do pečiva, špetkou soli a vanilkovým extraktem. Pokračujte ve šlehání a následně přidejte olej a mouku. 

Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, suché ingredience předem prosejte.

2. KROK

Těsto vlijte na plech pokrytý pečicím papírem a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 10 minut. Po upečení piškot položte na čistou utěrku posypanou moučkovým cukrem. Piškot cukrem rovněž posypte a do utěrky ho zabalte. Následně ho nechte vychladnout. 

3. KROK

Mezitím připravte náplň. Mascarpone vyšlehejte s moučkovým cukrem, kakaovým práškem a vanilkovým extraktem. Za stálého šlehání přidejte smetanu a vzniklým krémem potřete upečený piškot, který srolujte.

4. KROK

Roládu přendejte na alobal, do kterého ho zabalte a dezert vložte do lednice, kde ho nechte zcela vychladnout. Na závěr připravte krém na potření. 

5. KROK

Nasekanou čokoládu rozpusťte v horké smetaně a směs nechte v lednici zcela vychladnout. Poté ji vyšlehejte a potřete jí povrch rolády, kterou jste vyjmuli z lednice a alobalu. 

6. KROK

Pomocí špachtle na krému vytvořte pruhy, připomínající kůru stromu a dezert ozdobte granátovým jablkem a lístky, dle vlastní fantazie.

Tip: Piškotové vánoční poleno podávejte nakrájené na kousky.

7. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

9. KROK

Zdroj receptu: SOS kuchyně

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů