Piškotové vánoční poleno s jemným krémem - postup přípravy
Připravte si piškotové vánoční poleno s jemným krémem a udělejte z něj tradiční vánoční dezert, na který se budou vaši blízcí každý rok těšit. Chutná skvěle.
Těsto
Na posypání
Náplň
Krém na potření
Zdobení
Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny – šlehejte aspoň 5 minut. Přidejte kakaový prášek s kypřicím práškem do pečiva, špetkou soli a vanilkovým extraktem. Pokračujte ve šlehání a následně přidejte olej a mouku.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, suché ingredience předem prosejte.
Těsto vlijte na plech pokrytý pečicím papírem a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 10 minut. Po upečení piškot položte na čistou utěrku posypanou moučkovým cukrem. Piškot cukrem rovněž posypte a do utěrky ho zabalte. Následně ho nechte vychladnout.
Mezitím připravte náplň. Mascarpone vyšlehejte s moučkovým cukrem, kakaovým práškem a vanilkovým extraktem. Za stálého šlehání přidejte smetanu a vzniklým krémem potřete upečený piškot, který srolujte.
Roládu přendejte na alobal, do kterého ho zabalte a dezert vložte do lednice, kde ho nechte zcela vychladnout. Na závěr připravte krém na potření.
Nasekanou čokoládu rozpusťte v horké smetaně a směs nechte v lednici zcela vychladnout. Poté ji vyšlehejte a potřete jí povrch rolády, kterou jste vyjmuli z lednice a alobalu.
Pomocí špachtle na krému vytvořte pruhy, připomínající kůru stromu a dezert ozdobte granátovým jablkem a lístky, dle vlastní fantazie.
Tip: Piškotové vánoční poleno podávejte nakrájené na kousky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: SOS kuchyně