Pivní bagety s žitnou celozrnnou moukou - postup přípravy
Velmi dobré bagety si můžete upéci i z těsta zadělávaného pivem, budou samozřejmě jiné než originální francouzské, ale velmi dobré. Recept nám poskytla paní Romana Staňová.
Ingredience
Nejprve ze sladěnky, droždí, vlažné vody a 170 gramů hladké mouky zadělejte na omládek. Vše promíchejte a nechte asi hodinu odstát.
Poté přilijte pivo o pokojové teplotě, přidejte olej, sůl, žitnou celozrnnou mouku a zbytek hladké mouky. Přisypávejte a zpracovávejte ji do těsta postupně, až bude vláčné a nelepivé. Přikryjte ho a nechte hodinu kynout.
Rozdělte těsto na několik dílů, podle toho, jak chcete pečivo veliké, a vytvarujte z nich bagety. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte 45 minut kynout. Žiletkou do nich poté udělejte zářezy.
Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 220 °C a pečte bagety asi 20 minut. Po upečení je nechte vychladnout na mřížce.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.