Pivní štrúdl tety Matyldy - postup přípravy
Postupů, jak upéci domácí jablečný štrúdl, je celá řada. Paní Martina Wágnerová nám poskytla recept, ve kterém těsto zadělává s pivem. Jablečná náplň bude na vás.
Na těsto
Na náplň
Do zadělávací mísy dejte hladkou mouku a na hrubém struhadle do ní nastrouhejte ztuhlou omegu. Přidejte vejce, pivo a špetku soli a vypracujte krásně hladké těsto. Přikryjte ho fólií a dejte do chladu uležet. Ideální je si těsto udělat večer a nechat ho v lednici do rána.
Nastrouhejte nebo nakrájejte si jablka podle toho, jak jste zvyklí. Těsto rozdělte na čtyři až šest dílů, podle toho, jak chcete mít štrúdly velké. Z každého vyválejte na mírně pomoučněném vále obdélníkovou placku. Tu pokryjte jablky a pak postupujte podle toho, jak máte rádi náplň. Jablka dle chuti oslaďte, posypejte trochou strouhanky, přidejte dle chuti skořici, můžete i nasekané vlašské ořechy nebo rozinky.
Těsto srolujte do štrúdlu. Ty dejte na plech vystlaný pečícím papírem. Troubu rozehřejte na 200 °C a pečte, dokud nebudou navrchu krásně zlatavé. Po vychladnutí naporcujte, posypejte moučkovým cukrem a servírujte.