Pizza z květákového těsta - postup přípravy
Každý miluje pizzu, ale někteří ji nemohou jíst kvůli potravinovým alergiím nebo prostě jenom kvůli tomu, že drží dietu. Tito lidé se ale nedokázali smířit se životem bez pizzy, a tak začali vymýšlet, jak si tuto dobrotu dopřát a neporušit tak pravidla svého stravování. A tak vznikla květáková pizza. Bez mouky i jiných nezdravých přísad, plná nutričně hodnotných surovin – a hlavně neskutečně skvělá! Někteří lidé by přísahali na to, že obyčejná pizza není tak lahodná, jako její bezsacharidová verze. Zkuste ji také a napište nám, jak vám chutnala!
Ingredience
Květák umyjte, osušte papírovými utěrkami a rozdělte ho na menší růžičky.
Ty vložte do misky kuchyňského robota či mixéru a rozmixujte je na zrnka zhruba o velikosti rýže.
Nasekaný květák rozprostřete na plech a vložte ho do trouby vyhřáté na 190 stupňů Celsia asi na 15 minut. Po vyjmutí květák vložte do bavlněné utěrky a důkladně z něj vymačkejte veškerou vodu, která by jinak narušila konzistenci a soudržnost budoucího těsta.
Vymačkaný květák vložte do mísy a přidejte k němu mleté mandle (nebo koupenou mandlovou mouku).
Vyklepněte dvě vajíčka, přidejte oregano, bazalku, sůl a mletý černý pepř a vše důkladně promíchejte.
Plech na pečení nebo formu na pizzu vyložte pečicím papírem a ten ještě potřete trochou oleje.
Na ten pak rozprostřete květákové těsto a urovnejte jeho povrch do roviny. Zvyšte teplotu v troubě na 240 °C a pečte květákový korpus 15 minut. Když těsto zezlátne a je mírně křupavé, můžete ho vytáhnout.
Nechte pizzu trochu zchladnout a ozdobte ji zbylými přísadami. Začněte základnou z rajčatové pasty, tu posypejte oreganem a bazalkou, vyskládejte kolečka mozzarelly (případně posypejte strouhanou) a krájená rajčata. Přidejte podle chuti šunku či olivy nebo jiné oblíbené přísady a vložte zpět do trouby.
Pečte nyní už jen na 180 °C po dobu 8 až 10 minut.
Dobrou chuť.