Pletené pečivo - postup přípravy
Pletené pečivo je mezi dětmi velmi oblíbené a vzít ho můžete jednoduše na výlet i dovolenou. Jeho chuť si můžete užívat kousek po kousku a příprava je neuvěřitelně jednoduchá. Možná si nejste jistí, jestli tento recept zvládnete, ale rozhodně se nemáte čeho obávat. Potřebovat budete jen základní suroviny na pečení, a pokud zvládnete klasickou vánočku, tak se nemáte čeho bát.
Ingredience
Do velké mísy dejte pšeničnou mouku, droždí a vanilkový cukr. Smíchejte všechny suché přísady. Do další mísy dejte vejce o pokojové teplotě, půl lžičky soli, cukr, měkké máslo a vlažné mléko. Dobře promíchejte. Následně můžete vmíchat mouku a pokračovat v míchání. Pracovní plochu posypte moukou, dejte na ní těsto a začněte s hnětením. Pokračujte asi 10 minut. Těsto musí být měkké, nelepivé a homogenní.
Těsto vraťte do mísy a zakryjte potravinářskou fólií, poté látkovou utěrkou.
Nyní připravte náplň. V hrnci vařte sušené meruňky po dobu 10 minut. Poté je vyndejte a dejte do mixéru.
Vodu si nechte, použijete ji později. Meruňky rozmixujte na pastu a totéž udělejte s ořechy. V misce smíchejte meruňky, ořechy a med, přidejte vodu a dobře promíchejte.
Těsto vyválejte, abyste získali plát o rozměrech 40 x 80 cm. Rozdělte ho na tři stejné části a náplň rozdělte také na tři části.
Každý plát namažte náplní a dobře vyrovnejte. Smotejte do role.
Tři role propleťte dohromady jako velký cop a udělejte z nich kruh, který pomažete rozšlehaným vajíčkem a dáte na plech vyložený pečicím papírem.
Nechte 20 minut odpočívat. Posypte mákem a pečte na 180 stupňů po dobu 45 – 50 minut.
Nechte vychladnout a podávejte.
Dobrou chuť.