Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pletený závin z kynutého těsta s rozinkami

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 28 minut

Pletený závin z kynutého těsta s rozinkami - postup přípravy

Nadýchaný pletený závin s rozinkami má originální chuť a můžete ho servírovat jako slaný dezert i pečivo. Výhodou je snadná a rychlá příprava, vhodná i pro začátečníky.

Ingredience pro:
4 kusy
+ -

Těsto

Náplň

Na potření

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Vejce vyšlehejte se špetkou soli a cukrem. Jakmile se ingredience propojí, přidejte olej, mléko a sušené droždí. Nakonec do směsi vmíchejte mouku, poté rozpuštěné máslo a uhněťte hladké těsto.

Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku před použitím prosejte. 

2. KROK

Těsto přikryjte potravinovou fólií a nechte ho, na teplém místě, kynout 1–1,5 hodiny. Poté těsto prohněťte, aby z něj odešel přebytečný vzduch a rozdělte ho na 4 stejně velké části, z kterých vytvořte bochánky. Ty přikryjte fólií a nechte je kynout dalších 10 minut. 

3. KROK

Zatím připravte náplň. Rozinky s nasekanými ořechy smíchejte s vyšlehaným vaječným bílkem a odložte je bokem. 

4. KROK

Na pomoučeném vále vyválejte první bochánek těsta do tvaru elipsy, o výšce 0,5 cm. Podél okrajů plátu vytvořte řezy s rozestupy 1,5 cm a střed plátu naplňte čtvrtinou množství náplně. Okraje těsta založte směrem do středu tak, abyste náplň zakryli. 

5. KROK

Poznámka: Postup opakujte se zbytkem ingrediencí. Při balení těsta se můžete inspirovat postupem níže ve videu. 

6. KROK

Pletené záviny s rozinkami vyskládejte na plech, vyložený pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vaječným žloutkem  a pečte je v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20–25 minut. 

7. KROK

Pečivo nechte vychladnout a podávejte ho nakrájené na kousky. 

Tip: Pokrm se skvěle hodí ke snídani i, jako dezert, k odpolední kávě.

8. KROK

Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

9. KROK

Videopostup krok za krokem

10. KROK

Zdroj receptu: Mazzali Oshxona

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů