Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Poctivá domácí tlačenka z PET láhve

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 240 minut

Poctivá domácí tlačenka z PET láhve - postup přípravy

Možná si myslíte, že domácí tlačenku si bez klasické zabíjačky nepřipravíte. Ale kdepak – tuto tlačenku si můžete připravit kdykoliv dostanete chuť. Nebudete potřebovat ani speciální náčiní, stačí vám obyčejná PET lahev.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Vepřová kolena vložte do velkého hrnce a zalijte vodou. Maso musí být úplně potopené. K masu přidejte celou cibuli, bobkový list a pár kuliček černého pepře. Přisypte sůl a nechte vařit tak dlouho, dokud není maso úplně měkké. Mělo by jít snadno oddělit od kosti.

2. KROK

Oberte maso z kostí a rozmělněte na malé kousky. Prolisujte k němu česnek a dobře promíchejte. Vezměte prázdnou, vymytou plastovou lahev, odřízněte hrdlo a maso s česnekem do ní upěchujte lžící. Při vkládání masa použijte trychtýř, aby vršek odříznuté lahve zůstal čistý. Nakonec maso zalijte vývarem, ve kterém se vepřové koleno vařilo. Vezměte kousek potravinářské folie a přikryjte odříznutou lahev.

3. KROK

Pokud vám zbylo maso a další lahev nemáte, můžete použít také prázdný a vymytý karton od mléka s odříznutým vrškem. Nechte vše dobře ztuhnout nejprve několik minut při pokojové teplotě, následně vložte na několik hodin do lednice. Pak vezměte plastovou lahev nebo karton a opatrně je rozstřihněte nůžkami, aby vám v ruce zbyla pouze masová tlačenka. Nakrájejte ji na malé plátky a podávejte.

4. KROK

Místo vepřového kolena můžete samozřejmě použít i jiné maso, například plec. Přidat můžete i vnitřnosti, pokud je máte rádi. Od druhu masa se bude odvíjet i doba vaření. Koření použijte podle chuti, do vývaru můžete přidat třeba i majoránku nebo kořenovou zeleninu. Nezapomeňte ale domácí tlačenku zkonzumovat do několika dní, protože se kazí rychleji než kupovaná.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Facebook komentáře

Pro zobrazení, se přihlaste.
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů