Podmáslové rohlíky - postup přípravy
Klasické rohlíky jsou dobré, ale ty s podmáslím jsou ještě mnohem lepší. Jsou báječně vláčné a nadýchané a jejich přípravu podle receptu od paní Romany Staňové zvládne bez obtíží i začátečník.
Ingredience na omládek
Na těsto
Nejprve založte omládek. Ve 100 ml teplé vody rozpusťte jednu lžičku ječného sladu, kvasnice a mouku, promíchejte a nechte 1 hodinu v teple stát.
K vzešlému omládku přilijte podmáslí, přidejte jednu a půl lžičky soli a změklé sádlo a za stálého hnětení přisypávejte hladkou mouku, dokud nezískáte nelepivou konzistenci těsta. To zformujte do koule a nechte ho 1 hodinu vykynout.
Z vykynutého těsta vyválejte kulaté placky, které rozkrájejte kráječem na pizzu na menší trojúhelníky, které ze širší strany stočte do typického tvaru rohlíku. Vyskládejte rohlíky na plech pokrytý pečicím papírem a nechte je pod utěrkou 20 minut kynout. Poté je vložte do trouby rozehřáté na teplotu 230 °C a nechte je péct okolo 13 minut, aby na povrchu jemně zezlátly.
Hotové rohlíky nechte vychladnout a podávejte, jak jste zvyklí.