Pomerančová bábovka s čokoládovou polevou - postup přípravy
Tato pomerančová bábovka vypadá sice exkluzivně, ale to neznamená, že byste si její přípravu nemohli dovolit. Je ideální jakožto rychlá pochoutka pro návštěvy a nezklame vás ani chuťově; recept nám poskytla paní Andy Březinová.
Těsto
Poleva
Na ozdobu
Do větší mísy rozklepněte dvě vejce a přidejte k nim krupicový a vanilkový cukr. Šlehejte je tak dlouho, dokud z nich nevznikne pěna. Pomeranče rozřízněte na poloviny a vymačkejte z nich šťávu, tu přilijte do těsta. Nastrouhejte z nich také kůru a odložte ji na později. Po přidání šťávy do těsta do něj ještě dodejte i rostlinný olej a pokračujte ve šlehání.
Polohrubou mouku smíchejte s práškem do pečiva a výslednou směs do těsta prosejte a vmíchejte. Nakonec už jen vmíchejte pomerančovou kůru a trochu mléka, pokud by se vám těsto zdálo moc husté. Formu na bábovku klasicky vymažte máslem, vysypejte moukou a těsto do ní nalijte. Dejte ji péct do trouby předehřáté na 180 stupňů na cca 45 minut dozlatova.
Bábovku po upečení vyklopte a nechte chladnout. Mezitím si připravte polevu. Čokoládu nalámejte na kousky a spolu se smetanou ke šlehání, máslem a rumem ji nechejte rozpustit nad párou. Přimíchejte do ní i pomerančovou kůru a nalijte ji na bábovku ze všech stran. Ozdobte ji pekanovými ořechy, případně i kousky pomeranče a můžete bábovku podávat. Dobrou chuť!