Pravá citrusová marmeláda - postup přípravy
I když sezónního ovoce je na zahrádkách dost, čas od času není od věci změnit repertoár chutí a pozvat domů svěží závan exotického ovoce. Připravte si marmeládu z citrusového ovoce podle receptu od paní Jindřišky Klokanové – hodí se na domácí sušenky, palačinky i opečené tousty.
Ingredience
Všechny citrusy je vhodné koupit v BIO kvalitě, neboť je budeme využívat včetně kůry, v níž se jinak zachycují veškeré použité pesticidy a jiné postřiky používané při jejich pěstování.
Ovoce důkladně vydrbejte v horké vodě a papírovými utěrkami je pečlivě osušte. Kůru okrájejte škrabkou tak, abyste nezasáhli do její bílé části, která je hořká a zkazila by chuť výsledného produktu. Co nejlépe zbavte blanité slupky a bílých částí také dužninu.
Kůru nakrájejte na drobné kousky, oloupanou dužninu rovněž pokrájejte a zbavte ji jadérek, která taktéž způsobují hořkou pachuť. Vložte ovoce do hrnce, zalijte jej vodou, přiveďte k varu a nechte bublat asi 20 minut, dokud kůra nezměkne. Pak obsah hrnce rozmixujte tyčovým mixérem do jemného pyré.
K ovocnému pyré přisypejte Gelfix, cukr a tyčinku skořice a pokračujte ve vaření asi 15 minut, až se cukry rozpustí, skořice se rozvoní a dokud marmeláda nezhoustne na požadovanou konzistenci. Horký ovocný rozvar nalijte do čistých a sterilizovaných zavařovacích sklenic, pevně zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Takto je nechte zvolna vychladnout na pokojovou teplotu a uložte do spíže či do sklepa.