Pravý hospodský hovězí guláš podle ČSN - postup přípravy
Hustá, červenohnědá, výrazně kořeněná a lesklá omáčka s měkkým a šťavnatým hovězím masem. Takový býval kdysi každý hovězí guláš, který jste si objednali v každé hospodě či motorestu. Dnes už se s pravým gulášem podle československých státních norem setkáte jen zřídka, pokud vůbec. Podle originálního receptu podle ČSN 11101 si jej ale můžete kdykoliv připravit doma.
Ingredience
Maso opláchněte a nakrájejte ho na kostky zhruba o váze 25 gramů. Cibuli nasekejte nadrobno a na sádle ji osmahněte dorůžova. Přidejte mletou papriku, kterou zpěňte, a do tohoto základu vložte kousky masa. Osolte je a za stálého míchání je osmahněte ze všech stran, aby se zatáhly a zezlátly.
K osmaženému masu přidejte rajčatový protlak, kmín a mletý černý pepř, mírně je podlijte a pod pokličkou duste tak dlouho, dokud nezmizí veškerá voda a zbude jen tuk. Ten zaprašte hladkou moukou a za stálého míchání ji zasmažte, aby zhoustla. Vše pak podlijte teplou či horkou vodou a energicky míchejte, abyste se zbavili hrudkovité konzistence jíšky.
Jakmile jste docílili hladké konzistence, přidejte prolisovaný či utřený česnek a majoránku, promíchejte a zvolna za stálého míchání vařte, dokud maso úplně nezměkne.
Když je maso měkké, vyjměte ho do čistého hrnce. Omáčku sceďte přes jemné síto a nalijte ji na maso. Hotový guláš ještě krátce povařte, aby tuk vystoupil na povrch. Podávejte s houskovým či špekovým knedlíkem, vařenými bramborami nebo těstovinou.