Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pravý hospodský hovězí guláš podle ČSN

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 50 minut

Pravý hospodský hovězí guláš podle ČSN - postup přípravy

Hustá, červenohnědá, výrazně kořeněná a lesklá omáčka s měkkým a šťavnatým hovězím masem. Takový býval kdysi každý hovězí guláš, který jste si objednali v každé hospodě či motorestu. Dnes už se s pravým gulášem podle československých státních norem setkáte jen zřídka, pokud vůbec. Podle originálního receptu podle ČSN 11101 si jej ale můžete kdykoliv připravit doma.

Ingredience pro:
5 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Maso opláchněte a nakrájejte ho na kostky zhruba o váze 25 gramů. Cibuli nasekejte nadrobno a na sádle ji osmahněte dorůžova. Přidejte mletou papriku, kterou zpěňte, a do tohoto základu vložte kousky masa. Osolte je a za stálého míchání je osmahněte ze všech stran, aby se zatáhly a zezlátly.

2. KROK

K osmaženému masu přidejte rajčatový protlak, kmín a mletý černý pepř, mírně je podlijte a pod pokličkou duste tak dlouho, dokud nezmizí veškerá voda a zbude jen tuk. Ten zaprašte hladkou moukou a za stálého míchání ji zasmažte, aby zhoustla. Vše pak podlijte teplou či horkou vodou a energicky míchejte, abyste se zbavili hrudkovité konzistence jíšky.

3. KROK

Jakmile jste docílili hladké konzistence, přidejte prolisovaný či utřený česnek a majoránku, promíchejte a zvolna za stálého míchání vařte, dokud maso úplně nezměkne.

4. KROK

Když je maso měkké, vyjměte ho do čistého hrnce. Omáčku sceďte přes jemné síto a nalijte ji na maso. Hotový guláš ještě krátce povařte, aby tuk vystoupil na povrch. Podávejte s houskovým či špekovým knedlíkem, vařenými bramborami nebo těstovinou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů