Pražské koláče - postup přípravy
Pražské koláče jsou zvláštní druh sladkého pečiva, do jehož těsta se přidává majonéza, a celkově vypadají spíše jako něco mezi koblihou a větrníkem. Pokud byste je rádi vyzkoušeli, postupujte podle osvědčeného receptu od paní Romany Važanské.
Na těsto
Na krém
Na drobenku
Do misky rozdrobte droždí, přidejte k němu cukr a obojí dobře promíchejte. Mléko a vodu ohřejte, aby byly vlažné, ale nikoliv horké, smíchejte je dohromady a přidejte k nim vejce a špetku soli. Směs prošlehejte metlou dohladka a přilijte ji k rozmíchanému droždí s cukrem.
Nakonec do směsi přidejte oba druhy mouky (tu hladkou prosejte přes sítko, aby se netvořily hrudky) a vypracujte soudržné a elastické těsto. Zformujte ho do bochánku a v zakryté míse ho nechte asi 1 hodinu kynout.
Připravte si drobenku tak, že smícháte hrubou mouku s moučkovým cukrem a k této směsi přihoďte na menší kostky pokrájené, ledově vychlazené máslo. Rukama, nožem, vidličkou či kuchyňským robotem zpracujte přísady do písčité konzistence a uložte ji v zakryté misce do lednice.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu, rukama ho ještě trochu propracujte a rozdělte ho na 10 až 12 stejně velkých kousků. Z každého zformujte kouli a položte ji na plech pokrytý pečicím papírem. Svrchu všechny koule dlaní trochu stlačte, zakryjte je utěrkou a nechte je ještě asi 10 minut nakynout.
Povrch bochánků potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte připravenou drobenkou. Plech vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte je dozlatova, což bude trvat kolem 25 minut, v závislosti na vlastnostech vaší trouby.
Zatímco se koláče pečou, připravte si krém. Do hrnce nalijte mléko, ale trošku ho nechte stranou vedle ve skleničce. Do tohoto odloženého mléka nasypejte škrob a rozmíchejte ho dohladka.
K mléku v hrnci přisypejte vanilkový a moučkový cukr, přidejte pokrájené máslo a vše zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Poté vmíchejte rozpuštěný škrob a za stálého míchání vařte směs do zhoustnutí. Výsledný pudinkový krém nechte úplně vychladnout.
Plnotučnou smetanu vyšlehejte do pevné pěny, přidejte ji k pudinkovému krému a vše krátce prošlehejte.
Upečené bochánky nechte vychladnout a ostrým nožem je rozkrojte podélně na poloviny. Připraveným krémem naplňte zdobicí sáček a s jeho pomocí vytlačte po celé ploše řezu spodních polovin koláčů vrstvu krému.
Krém zaklopte vrchní polovinou koláčů, které nakonec posypejte přes sítko moučkovým cukrem a podávejte.
Pokud se vám recept líbil, více podobných od jeho autorky, paní Romany Važanské, najdete na jejích osobních webových stránkách Ruby Rom.