Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Proč nenechávat naběračku v hrnci s polévkou

Proč nenechávat naběračku v hrnci s polévkou - postup přípravy

Některé drobné nešvary se stávají rozbuškou mnoha domácích sporů a neshod. Jednou z takových je naběračka ponechaná v hrnci s polévkou. Není to ale žádná malichernost, dáme vám hned několik pádných důvodů, proč je lepší to nedělat.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Množení bakterií

Zejména v dobách minulých, v době nedostatku potravin, se s jídlem zacházelo se vší úctou a jeho vyhazování se rovnalo nepřijatelnému hříchu. Ponechání naběračky v hrnci s polévkou či omáčkou bylo z tohoto hlediska rovněž něco, co se netolerovalo, neboť právě tento zvyk způsobuje rychlejší zkázu uvařeného pokrmu.

Kvůli naběračce trčící z hrnce nelze dostatečně uzavřít hrnec pokličkou, která brání průchodu vzduchu i zkázonosných bakterií do uvařeného pokrmu. Tímto zlozvykem proto vytváříte doslova otevřenou bránu vedoucí ke znehodnocení vašeho kulinářského snažení.

2. KROK

Nebezpečné chemikálie

Množení bakterií v jídle však není jediným nebezpečím, které na nás číhá při ponechání naběračky v hrnci s pokrmem. Pokud necháváte dlouhodobě v hrnci naběračku z plastu, ale i z některých kovů, mohou se vlivem vlhka a tepla z použitého materiálu uvolňovat toxické látky a těžké kovy. Proto je lepší ihned po použití naběračku vytáhnout z polévky, umýt a dosucha vysušit.

3. KROK

Přenos mikrobů a plísní

Vzhledem k tomu, že naběračka se dotýká různých povrchů od šuplíku přes talíře až po povrch kuchyňské linky, může docházet k přenosu cizorodých mikroorganismů a plísní. Ne všechny jsou sice zdravotně závadné a nebezpečné, některé však mohou způsobit otravu jídlem a přinejlepším pouze způsobit jeho rychlejší zkázu.

4. KROK

Průnik pachů

Nakonec je třeba zmínit, že ochranu nepotřebuje jen pokrm samotný, ale také jeho okolí, v němž je skladován. Pokud zanecháte naběračku v otevřeném či zpola otevřeném hrnci v lednici, aromatické ingredience snadno zamoří celý skladovací prostor, včetně ostatních druhů potravin. Málokdo nejspíš touží po másle, sýru nebo třeba uskladněném zákusku s jemným nádechem uložené česnekové polévky, z níž vyzývavě trčí naběračka zpod neuzavřené pokličky.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů