Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Proč přidávat k cibuli do pánve jedlou sodu

Proč přidávat k cibuli do pánve jedlou sodu - postup přípravy

Cibule je nezbytná při přípravě téměř všech myslitelných pokrmů od polévek přes omáčky, až po karbanátky a jiné potraviny. Usmažit ji není problém, někdy ale během pobytu v rozpáleném tuku zhořkne. Pokud se vám to také děje a chcete se tomu vyhnout, přidejte k ní při smažení jedlou sodu.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Nespěchejte. Ale když už spěcháte…

I obyčejné osmažení cibulky do základu pokrmů vyžaduje svůj čas a nesmí se uspěchat. Pokud přeženete sílu žáru plotýnky, cibule se snadno opeče nerovnoměrně a obvykle se spálí a zhořkne. Výsledná chuť pak není nic, co by lahodilo smyslům.

Když už ale opravdu spěcháte, ani tak není vše ztraceno a existuje pár dobrých triků, které vám pomohou, aby se cibulka usmažila jednak rychle a jednak neztratila nic ze své chuti a textury.

2. KROK

Proč pomůže jedlá soda

Aby se cibule smažila rychleji, můžete jí pomoci nejen větším žárem, který je obvykle, jak jsme psali výše, kontraproduktivní. Elegantnějším řešením je smažící se cibuli trochu posolit. V tu chvíli pustí přebytečnou šťávu, která se vypaří a cibulka se díky tomu osmaží znatelně rychleji.

Pokud do pánve k cibuli přidáte také jedlou sodu, zajistíte, aby si tato zvláštní zelenina uchovala svou texturu a opekla se rovnoměrně, a přitom tím zachováte její příjemně zlatavé zabarvení.

3. KROK

Jak sodu přidat k cibuli

Jak tento trik vlastně funguje? Na 300 gramů cibule vám postačí pouhá třetina čajové lžičky jedlé sody. V pánvi nejprve zahřejte tuk, poté do něj vsypte nasekanou cibuli a nechte ji opéct do požadované barvy. V tu chvíli přidejte jedlou sodu a pokračujte v restování.

Z ovlivnění chuti sodou nemusíte mít obavy, na výsledné chuti vůbec nepoznáte. Naopak její přítomnost ale zajistí krásně karamelový vzhled osmažené cibulky.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů