Profiterolky s pudinkovým krémem - postup přípravy
Pokud jste ještě neochutnali věhlasné profiterolky, měli byste to určitě napravit. Tohle křupavé odpalované těsto je prostě famózní. A když je doplněné o jemný krém, vynese vás po ochutnání doslova až do nebe. Připravte si podle tohoto jednoduchého receptu ten nejlepší dezert pod sluncem.
Těsto
Drobenka
Krémová náplň
Nejprve si připravte drobenku. V míse si smíchejte máslo s hladkou moukou a hnědým cukrem. Z těsta pak vytvořte drobnější kousíčky. Ty dejte do mrazáku zatuhnout. Dále se pusťte do výroby těsta na profiterolky.
K ruce si vezměte hrnec a ten rozehřejte na mírném plamenu. Do něj pak vlijte vodu a vložte máslo. Dochuťte špetkou solí a promíchejte. Až se tuk rozpustí, začněte do zahřátého hrnce postupně přisypávat hladkou mouku. U toho však suroviny stále míchejte, než vám vznikne hladké odpalované těsto. V momentu, kdy se z něj odpaří většina vody a bude krásně lesklé, jej odstavte ze sporáku a nechte trochu vychladnout. Nakonec do něj zakomponujte pomocí mixéru vejce.
Nyní si těsto přendejte do cukrářského sáčku a pomocí něj stříkejte na plech vystlaný pečícím papírem jakési kužely. Výsledný průměr profiterolky by měl být po upečení cca 5 cm. Pak těsto ještě posypte drobenkou a dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C po dobu 10 minut. Poté snižte teplotu na 180 °C a dopékejte asi 25 minut.
Mezitím si připravte krémovou náplň. V míse si vyšlehejte vejce s cukrem, poté směs dejte na vodní lázeň a míchejte do zhoustnutí. Postupně přidejte i vanilkový cukr, hladkou mouku a změklé máslo. Připravený krém nechte vychladnout.
Až se profiterolky upečou, vyjměte je z trouby a po vychladnutí plňte pomocí cukrářského sáčku krémovou náplní. Dejte vychladit do lednice a podávejte třeba se šálkem kávy. Dobrou chuť.