Pudinková kolečka jen z 5 ingrediencí - postup přípravy
Jsou elegantní, voňavá, křehká a doslova se rozplývají na jazyku. Pudinková kolečka provoní váš domov vanilkou a perfektně podtrhnou pravou vánoční atmosféru.
Vánoce mají své stálice – vanilkové rohlíčky, linecké nebo perníčky. Ale právě proto je někdy příjemné sáhnout po něčem novém, jednoduchém a přitom kouzelném. Pudinková kolečka z pouhých pěti ingrediencí jsou přesně tím druhem cukroví, které potěší svou křehkostí, jemnou vanilkovou vůní a elegancí. Na stole působí nenápadně, ale při prvním soustu se doslova rozplývají na jazyku a okamžitě navodí pravou sváteční atmosféru.
Pudink jako surovina má v českých domácnostech dlouhou tradici – od dětství spojený s vůní vanilky a sladkou odměnou. Není proto divu, že se postupně začal objevovat i v cukroví, kde dodává jemnost a vláčnost. Pudinková kolečka jsou modernější variací na klasické máslové sušenky, která se díky své jednoduchosti rychle zabydlela v mnoha kuchyních.
Podobné recepty najdeme i v zahraničí. V Německu se pečou vanilkové sušenky s pudinkovým práškem, v Rakousku se pudink používá do krémů a náplní, ve Francii se kombinuje s máslovým těstem v jemných tartaletkách. Česká verze v podobě drobných koleček je však jedinečná svou nenáročností – stačí pár ingrediencí a výsledek působí slavnostně i bez složité přípravy.
Možností, jak recept obměnit, je celá řada. Někdo rád přidává do těsta kapku citronové kůry, jiný volí čokoládovou polevu nebo ořechy. Oblíbené jsou i verze s kakaovým pudinkem, které dodají kolečkům tmavší barvu a výraznější chuť. Moderní podoba pracuje i s pistáciovým či karamelovým pudinkem, díky nimž působí cukroví originálně a hravě.
Pudinková kolečka jen z pěti ingrediencí tak nejsou jen dalším druhem vánočního cukroví. Jsou symbolem jednoduché radosti – drobnou sladkostí, která provoní domov, potěší rodinu i přátele a připomene, že Vánoce jsou hlavně o sdílení pohody u společného stolu.
Ingredience
Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým i vanilkovým cukrem do nadýchané hmoty. Po 2 minutách přidejte vanilkový pudink s moukou a pokračujte ve šlehání.
Vzniklé těsto zabalte do potravinové fólie a vložte ho na 1 hodinu do lednice. Poté z něj postupně odebírejte množství o velikosti 1 lžíce, z kterého vytvořte kuličku.
Postup opakujte a kuličky vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem.
Poznámka: Jedna kulička by měla mít přibližně 15–16 g.
Pomocí vidličky kuličky zploštěte a pečte je v předehřáté troubě na 160 °C asi 15 minut. Po upečení nechte pudinková kolečka zcela vychladnout a servírujte je posypaná moučkovým cukrem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Annas Food Stories

