Rarášky ze dvou druhů masa se zeleninovým salátem - postup přípravy
Placičky složené z kousků masa, které jsou spojené vejcem a solamylem, jsou oblíbenou dobrotou nejen všech dětí, ale i dospělých. Rarášky jsou neuvěřitelně variabilní z hlediska druhů masa i použitého koření. Vyzkoušejte ty podle paní Heleny Vítkové Zvonkové a servírujte je spolu se zeleninovým salátem s ředkvičkami a ostropestřecovým olejem.
Na rarášky
Na zeleninový salát
Kuřecí prsíčko a vepřovou krkovičku nakrájejte na drobné kostičky či proužky (silné kolem 5 mm) a v míse je smíchejte s jemně nasekanou cibulí a česnekem, trochou sladké a pálivé papriky, solí a pepřem. Vše dobře promíchejte, přidejte bramborový škrob a vejce a znovu promíchejte, aby se všechny kousky masa dobře obalily. Směs v míse zakryjte přilnavou fólií, vložte ji do lednice a nechte přes noc odležet.
Na druhý den rozpalte pánev se silným dnem a s trochou rostlinného oleje. Z masové směsi odebírejte naběračkou nebo velkou lžící trochu směsi, na pánvi z ní zformujte placičku a nechte ji usmažit na středním ohni po obou stranách dozlatova. Po dosmažení je odložte na tácek pokrytý papírovými utěrkami, abyste odsáli přebytečný olej po smažení.
Pro přípravu zeleninového salátu nakrájejte všechny druhy zeleniny na přibližně stejně velké hranolky. Vložte je do misky, posypejte je solí a pepřem, zakapejte citrónovou šťávou, trochou vody a pár kapkami oleje z ostropestřce mariánského (případně prostě olivovým olejem) a dobře promíchejte. Salát rozdělte do misek. Nahrubo nastrouhejte, nebo mezi prsty rozdrobte balkánský sýr, posypejte jím salát v miskách a podávejte spolu s rarášky ze dvou druhů masa.