Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Recept na Loštické kuře

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 75 minut

Recept na Loštické kuře - postup přípravy

Pečené kuře je jednoduchý pokrm. Jako takový však má velký potenciál a nabízí prostor pro kulinářskou fantazii a kreativitu. Vždyť kdo by nechtěl chutné a voňavé pečené kuřátko ještě trochu vylepšit! Na jedno takové vylepšení přišli v Lošticích u Olomouce. Využili místní speciality, olomouckých syrečků, a ke kuřeti je přidali. K tomu ještě trocha anglické slaniny a na světě je voňavý a lahodný pokrm, který se skvěle hodí k vařeným i šťouchaným bramborám či k bramborové kaši. No vážně takovou dobrotu jste ještě nejedli!

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Kuře umyjte, případně očistěte od zbytků peří a dobře osušte. Paličku česneku rozdělte na stroužky, ty oloupejte a prolisujte do misky. K česneku přidejte podle chuti sůl, důkladně smíchejte, aby se sůl v česnekové šťávě rozpustila a touto směsí pak důkladně potřete kuře zvenčí i zevnitř.




Syrečky a anglickou slaninu nakrájejte na kostičky, přičemž dva plátky slaniny si odložte stranou v celku. Sýr se slaninou smíchejte v misce, přidejte k nim čerstvě mletý pepř a sladkou papriku. Směs promíchejte a naplňte ji do břišní dutiny kuřete a zašijte jej.

Zapněte troubu, aby se předehřála na 230 stupňů Celsia a připravte si dostatečně velký pekáček, který vymažte olejem nebo sádlem.


Cibuli oloupejte, překrojte na poloviny a rozkrájejte na tenké měsíčky. Ty pak vyskládejte na dno vymaštěného pekáčku a na cibuli položte dva plátky anglické slaniny, které jste si před chvilkou odložili stranou. Na slaninu pak položte kuře. Na prsíčka položte dva nebo tři plátky másla a do pekáčku nalijte trošku vody.

Připravené kuře vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 15 minut. Poté ztlumte teplotu na 170 stupňů Celsia a dopékejte další hodinu. V průběhu pečení podle potřeby podlévejte kuře vodou a jeho povrch přelévejte výpekem.

Podávejte s vařenými či šťouchanými brambory nebo s bramborovou kaší.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů