Řecká polévka s masovými kuličkami - postup přípravy
Svěží polévka se zeleninou, lehce ochucená citronem, okouzlí nejednoho náročného strávníka. Díky masovým kuličkám a vaječné zavářce je poměrně sytá, můžete ji podávat jako předkrm, ale v horkých letních dnech hravě poslouží i jako hlavní chod.
Polévka
Masové kuličky
Začněte přípravou masových kuliček. Mleté maso vložte do větší mísy. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Čím jemněji cibuli nakrájíte, tím hladší a jemnější budete mít knedlíčky.
Rýži properte ve studené vodě. Opakujte 2–3krát, dokud voda není průzračná. Snítku petrželky nasekejte najemno.
Mleté maso, cibuli, rýži a petrželku vložte do větší mísy, osolte, přidejte vajíčko a promíchejte. Pokud je směs příliš hustá, přidejte 50–70 ml vody.
Pomocí lžíce tvarujte knedlíčky. Dbejte na to, aby měly všechny stejnou velikost a následně se vařily všechny stejně dlouhou dobu. Každý knedlíček by měl mít zhruba 20 gramů.
Oloupanou mrkev nakrájejte na stejně silná kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.
V hrnci se silnějším dnem rozpalte přiměřené množství oleje. Orestujte na něm mrkev a cibuli dozlatova. Následně zalijte vodou a přiveďte k varu. Do hrnce se zeleninou vhoďte masové kuličky a vařte zhruba 30 minut.
Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte ve větší mísy do pěny. Ke žloutkům přidejte citronovou šťávu a vyšlehejte. Následně je přidejte k bílkům, vsypte mouku a pokračujte ve šlehání.
Přilijte dvě naběračky vývaru z polévky a promíchejte. Vaječnou zavářku vlijte do polévky a povařte po dobu jedné až dvou minut. Snítku kopru nasekejte najemno a přisypte do polévky. V případě potřeby polévku dochuťte solí.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Калнина Наталья