Správný kuřecí vývar

ČAS PŘÍPRAVY
30 minut
ČAS VAŘENÍ
120 minut
NÁROČNOST
Snadná

Správný kuřecí vývar - postup přípravy

Kuřecí vývar je základ každé kuchyně, a to jak do polévek, tak do různých dalších pokrmů a omáček s kuřecím masem. Pokud chcete ten správný a voňavý vývar, není to jen o tom dát vyvařit pár kuřecích koster. Umění vývaru je poněkud složitější a pro tu správně vyšperkovanou chuť potřebujete ještě pár dalších přísad a také správnou dobu, po kterou se budou vařit. Na každé drobnosti záleží. Odměnou vám pak bude lahodná tekutina, kterou si můžete rozporcovat a zamrazit pro další použití, kdykoliv ji budete potřebovat. Pojďte se s námi podívat, jak připravit ten správný kuřecí vývar.

Návod na přípravu:

Kuřecí maso nebo kostry důkladně omyjte pod tekoucí vodou a vložte je do dostatečně velkého kastrolu. Zalijte je studenou vodou, sporák nastavte na střední výkon a přiveďte vodu k varu. Pak zmírněte teplo na mírnou úroveň a nechejte vývar lehce probublávat.

Na povrchu vody v hrnci se postupně začne vytvářet pěna ze sražené bílkoviny a různých nečistot. Tuto pěnu pravidelně sbírejte a odstraňujte.

Tímto způsobem vařte vývar 2 až 4 hodiny.




Mezitím si připravte zeleninu. Mrkev a řapíkatý celer očistěte a nakrájejte asi na dvoucentimetrové kousky. Cibuli očistěte od hlíny a případných dalších nečistot, ale slupku neloupejte. Nakrájejte cibuli na čtvrtky. Stroužky česneku oloupejte a přepulte, čerstvé bylinky jen lehce pokrájejte.

Po čtyřech hodinách vaření do hrnce s vývarem přidejte také pokrájenou zeleninu, bylinky a koření a vařte další 1 – 2 hodiny a stále z povrchu odstraňujte sražené nečistoty.

Když je vývar hotový, přeceďte ho přes jemné síto a zchlaďte ve vodní lázni. Uskladněte vývar v lednici při maximální teplotě 4 °C.

Galerie

Co si myslíte o receptu?
4/5 (79%) 260 hlasů
Nahlásit chybu
104 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty