Řezy Černá růže s pudinkovým krémem - postup přípravy
Řezy Černá růže jsou krásné již na první pohled, navíc skvěle chutnají. Podle paní Dagmar Kazdové je jejich příprava sice náročnější, avšak stojí za to a budou skvělým pohoštěním pro jakoukoliv slavnostní příležitost.
Roládky
Tmavé těsto
Krém
Poleva
Roládky
1. Suroviny rozdělte na dvě stejné části, ze kterých připravíte dvě identické dávky těsta.
2. Oddělte žloutky od bílků a vyšlehejte hustý sníh.
3. Žloutky vyšlehejte s cukrem do bílé pěny. Buďte trpěliví a šlehejte několik minut.
4. Do žloutků zlehka vmíchejte mouku a poté opatrně sníh z bílků.
5. Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte ho při 170 °C, dokud není jeho povrch zlatavý.
6. Piškot rozkrojte podélně na dvě části a ihned zaviňte i s pečicím papírem do rolády.
7. Vychladlé piškoty opatrně sloupněte z pečicího papíru, potřete jahodovou marmeládou a opět stočte. Tímto způsobem vzniknou 4 rolády.
Tmavé těsto
1. Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte hutný sníh.
2. Žloutky utřete s máslem a cukrem do světlého krému.
3. Do utřeného másla vmíchejte postupně zbylé suroviny. Nakonec jemně vmíchejte sníh z bílků.
4. Plech vyložte pečicím papírem a připravené rolády rozložte v pravidelných rozestupech. Mezery vyplňte tmavým těstem.
5. Pečte při 160 °C. Zda je těsto upečené, poznáte zapíchnutím špejle. Ta by po vytažení měla zůstat čistá, bez stop syrového těsta.
Tip: Pokud roládky tmavnou, překryjte je při pečení pruhem pečicího papíru či alobalu.
Krém
1. Z pudinkového prášku a mléka uvařte hustý pudink. Nechte jej zcela vychladnout.
2. Máslo ušlehejte s cukrem. Postupně, po lžících, přidávejte vychladlý pudink a šlehejte.
3. Další lžíci pudinku přidávejte až ve chvíli, kdy je ta předchozí zcela zašlehaná a v krému nejsou hrudky. Do krému můžete, dle chuti, přidat také rum.
4. Vychladlý moučník potřete vyšlehaným pudinkovým krémem a nechte v lednici alespoň 2 hodiny tuhnout.
Čokoládová poleva
1. Čokoládu rozlámejte na kousky a postupně rozpouštějte ve vodní lázni.
2. Přidejte máslo a míchejte, dokud se zcela nerozpustí a nezískáte hladkou, polotekutou polevu.
3. Pokud vám poleva přijde příliš hustá, přidejte máslo anebo 2–3 lžíce horké vody.
4. Horkou polevou ihned přelijte vychladlý moučník a rovnoměrně ji rozetřete. Nechte ztuhnout.
Vychlazený dezert krájejte horkým nožem, aby se čokoládová poleva nelámala. Nakrájejte jej na jednotlivé dílky, které můžete dozdobit rozpuštěnou bílou čokoládou a půlkou jahody.
Tip: Než natřete krém na korpus s roládkami, je dobré z každé strany píchnout párátka, vždy doprostřed tmavého pruhu těsta. Po natření krému nejsou roládky vidět. Párátka vám ukážou kde krájet, aby byly roládky uprostřed řezu.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.