Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Řízky zapečené v troubě

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Řízky zapečené v troubě - postup přípravy

Klasické řízky jsou skvělé. Když k nim ale přidáte ještě pár surovin navíc, budou ještě mnohem lepší, a to už je co říct! Pokud chcete svoji rodinu uctít a překvapit nedělním obědem, přichystejte jim tuhle neobvyklou, ale o to chutnější a voňavější dobrotu – marinované vepřové řízky zapečené v troubě se šunkou a sýrem. Dá se podávat klasicky s vařeným bramborem, nebo také s čerstvým zeleninovým salátem.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Návod na přípravu:

Vepřové maso dobře omyjte a osušte. Nakrájejte ho na plátky a paličkou ho z obou stran rozklepejte. Posypejte řízky solí a pepřem, vyskládejte je do pekáčku a zalijte mlékem. Takto připravené maso vložte aspoň na dvě hodiny do lednice, aby zkřehlo. Do mléka ještě můžete nasypat i jakékoliv vaše oblíbené koření, případně drcený česnek nebo hořčici a s marinádou si vyhrát.




Po uplynutí doby pro marinování vytáhněte řízky z lednice. Připravte si tři misky, do jedné rozklepněte vajíčko, které rozšlehejte, do druhé nasypejte hladkou mouku a do třetí strouhanku. Každý plátek masa obalte nejprve v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance a dejte smažit na rozpálené pánvi z obou stran dozlatova.

Když jsou řízky hotové, vyskládejte je do vymazaného plechu na pečení, na každý řízek položte plátek šunky a plátek sýra a vložte do vyhřáté trouby na 200 °C péct, dokud se sýr krásně nerozpustí a nezezlátne.


Pak můžete řízky vyjmout z trouby a ještě čerstvé a voňavé servírujte spolu s vařeným bramborem posypaným sekanými bylinkami, případně můžete vyzkoušet variantu s grilovanou zeleninou, zelným salátem nebo bramborovými hranolky. I tento typ zapečeného řízku můžete vyzkoušet na chodský způsob, tedy podávaný s knedlíkem a se zelím. Všechny použité ingredience si spolu až neobvykle sednou a vy dodáte své domácí gastronomii zcela nový rozměr.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů