Roláda z celého kuřete s míchanými vejci - postup přípravy
Tato roláda z celého kuřete podle receptu od paní Ivany Reisingerové se hodí pro slavnostní a jiné zvláštní příležitosti. Příprava se na první pohled může zdát složitější, když si ji ale nacvičíte, půjde vám pak rychle od ruky.
Ingredience
V suché pánvi rozehřejte na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a zvolna z ní vypečte tuk. Mezitím nasekejte najemno očištěnou cibuli a sladkou papriku pokrájejte na malé kostičky. Cibuli nechte opéct na tuku ze slaniny dorůžova. Mezitím vyklepněte do misky vajíčka, osolte je a opepřete a rozšlehejte najemno. Poté je vlijte do pánve s restovanou cibulí a míchejte, dokud nezískáte polotekutá míchaná vejce, do nichž zapracujte pokrájenou papriku. Když vejce úplně ztuhnou, odstavte je ze sporáku.
Celé vykostěné kuře položte na pracovní plochu prsíčky směrem k sobě a rovnoměrně je osolte a opepřete. Pokud v oblasti prsíček netvoří maso rovnoměrnou vrstvu, trochu je seřízněte, případně seříznuté maso přemístěte do oblasti, kde je jeho vrstva slabší. Nakonec maso mírně rozklepejte paličkou.
Na takto připravené kuře rozetřete připravenou náplň z míchaných vajec tak, aby u obou okrajů i na konci zůstal kousek nepokrytý. Začněte kuře rolovat od prsou a roládu mírně utahujte. Když je stočená celá, obtočte ji provázkem a zavažte jej na uzel, aby se roláda nerozbalovala.
Připravenou roládu vložte do pekáče, podlijte ji trochou vody, zakryjte poklicí a pečte na 200 °C asi 60 minut. Poté pekáč odkryjte a pokračujte v dopékání dalších 30 až 40 minut, přičemž roládu pravidelně každých asi 10 minut přelévejte výpekem z pekáče, případně trochu podlijte.
Po dopečení nechte roládu 5 minut odpočinout, nakrájejte ji na plátky a podávejte s bramborovou kaší, vařeným bramborem či bramborovými hranolky.