Rumové koláčky s náplní a drobenkou - postup přípravy
Skvělé kynuté koláčky lze upéct z těsta, do něhož zaděláte i rum; použít můžete jakoukoliv vaši oblíbenou náplň. Recept nám poskytla paní Aneta Mühlhandlová.
Na těsto
Na drobenku
Smíchejte vlažné mléko s cukrem a rozdrobte do něho droždí. Počkejte několik minut, až vzejde kvásek. Pak přidejte žloutky, rum, olej a přisypejte mouku a sůl. Rukou nebo robotem vypracujte hladké nelepivé těsto, mísu přikryjte a nechte hodinu kynout.
Na vále z těsta vyválejte asi 1 centimetr silnou placku. Pokud se lepí, mírně ho podsypejte moukou. Vykrájejte skleničkou kolečka a doprostřed každého udělejte důlek. Do něho dejte náplň, například tvaroh, mák, povidla, marmeládu či ovoce. Rozšlehejte jedno vejce a okraje koláčků jím potřete.
Ze změklého másla, mouky a cukru udělejte drobenku a koláčky jí posypejte. Poté je dejte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte koláčky 10 až 15 minut, musí mít nazlátlé okraje.
Více autorčiných receptů najdete v její FB skupině Pečeme s Anet.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.