Rychlá domácí pizza jako z pizzerie - postup přípravy
Upečte si doma jeden z nejoblíbenějších pokrmů na světe a vyzkoušejte recept na tuto rychlou pizzu, která chutná stejně dobře, jako ta z pizzerie. Její největší výhodou je, že si na ni můžete dát všechno, co máte rádi.
Pizzové těsto
Salámová pizza
Sýrová pizza
Na rajčatový základ
Do mísy prosejte pšeničnou mouku a vytvořte důlek uprostřed. Nasypte do něj cukr, sůl a nalijte do něj vlažnou vodu. Poté do ní rozdrobte čerstvé droždí.
Do mísy nalijte olivový olej a směs jen lehce promíchejte, poté ji nechte odpočinout po dobu 5–7 minut. Následně vypracujte hladké lepivé těsto a hněťte ho přibližně 10 minut.
Těsto přendejte na pracovní plochu pomazanou olivovým olejem, ještě ho propracujte a na 4krát ho přeložte. Poté ho rozdělte na 4 stejně velké díly a vypracujte z nich bochánky.
Do sáčku nalijte trochu olivového oleje a jednotlivé bochánky do něj vložte. Sáček uzavřete a těsto nechte kynout po dobu 20–25 minut.
Jeden bochánek ze sáčku vyjměte, lehce ho propracujte a přiklopte ho mísou. Mezitím do hrnce nalijte rajčatovou passatu a vařte ji na mírném plameni.
Dochuťte ji solí, bazalkou a česnekem. Vše promíchejte a následně hrnec stáhněte z plotny. Pracovní plochu si pomažte olejem a přendejte na ní těsto přiklopené mísou.
Ruce a plech, na kterém budete pizzu péct potřete olejem. Těsto pomocí rukou roztáhněte do stran a poté ho přendejte na plech. Pizzu potřete rajčatovým základem, ale okraje nepotírejte.
Na připravenou pizzu vykládejte tvrdý sýr, mozzarellu, cibuli a salám. Poté ji vložte do trouby a pečte ji při teplotě 250 °C po dobu 10–12 minut.
Postup s těstem opakujte a opět ho potřete rajčatovým základem. Poté na něj vyskládejte sýr, bazalku a rajčata. Pizzu pečte pět při teplotě 250 °C po dobu 10–12 minut.
Pizzu poté vyjměte z trouby, ozdobte ji listy čerstvé bazalky a rozkrojte ji pomocí kráječe na pizzu. Poté ji můžete servírovat.
Tip: S pizzou se velmi dobře experimentuje. Nebojte se ani netradičních českých chutí. Kombinace cibule, klobásy, olomouckých syrečků a drceného kmínu chutná opravdu skvěle.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Ольга Шобутинская