Rychlá pizza z pánve s korpusem z veky - postup přípravy
Pizza je skvělá a každý ji má rád. Při její domácí přípravě ale často narážíme na těžkosti, které se obvykle týkají kvality těsta na korpus. Je sice z hlediska složení jednoduché, ale pokazit se dá, jak mohou potvrdit všichni, kteří se o něj už někdy pokusili. Tyto trable kreativní hlavy vyřešily po svém a namísto klasického kynutého korpusu seskládaly dohromady plátky veky, které zalily vajíčkem. Není to sice tak elegantní, nicméně je to funkční a hlavně chutné. Zkuste to taky a posuďte sami.
Ingredience
Velkou pánev bez plastových či dřevěných úchytů vytřete olejem nebo máslem a rozmístěte do ní plátky veky. Udělejte to tak, abyste vytvořili souvislou vrstvu po celém dně pánve. Pokud někde zbydou mezírky, rozlámejte kousek krajíce a mezery jimi zaplňte. Čím více si dáte na tomto kroku záležet, tím lépe vám bude výsledná pizza držet pohromadě.
Vyklepněte dvě vajíčka do misky, přilijte k nim smetanu a vsypte nastrouhaný sýr. Podle chuti osolte a opepřete a metličkou vyšlehejte do jednolité směsi. Tou pak přelijte rovnoměrně všechny plátky veky vyrovnané v pánvi. Dejte pozor, aby žádná část vekového korpusu nezůstala suchá. Vajíčko ho totiž bude držet pohromadě jako lepidlo.
A protože je tato pizza nestandardní, bude i pořadí surovin trochu jiné, než jste jinak zvyklí. Začněte tím, že na povrch korpusu v pánvi vyrovnejte plátky uzeniny a mozzarelly (případně můžete přidat olivy, proužky paprik, cibule nebo třeba chilli papričky), posypejte oreganem a vršek pokapejte rajčatovou omáčkou.
Takto připravenou pizzu nechte 30 minut odstát, aby se chléb nasákl vlhkostí a změkl. Poté pánev s pizzou vložte do trouby předehřáté na teplotu 180 °C a pečte ji asi 20 minut. Hotovou pizzu vyndejte z trouby, opatrně přesuňte z pánve na talíř, rozkrájejte na trojúhelníčkové dílky a podávejte.