Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Rychlý domácí perník

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Rychlý domácí perník - postup přípravy

Perníčky jsou mnohdy opomíjeným dezertem, který mnoho lidí nepeče. Je to velká škoda, jelikož se jedná o skutečnou pochoutku, která je navíc velmi jednoduchá na přípravu. Zvláště pokud vyzkoušíte tento náš recept, který daná slova jenom potvrzuje.

Ingredience pro:
1 porce

Základ

Glazura

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Postup přípravy je velmi jednoduchý. Jako první je nutné nachystat si těsto na perníčky. Základem je začít v mixéru šlehat bílky a žloutky spolu s cukrem a medem. Když je směs hotová, přidává se kefír, dále olej a vše se znovu lehce zamíchá. Poté se opět přidávají další potřebné ingredience, které pomohou vytvořit těsto o požadované pevnější konzistenci.




Těsto je třeba následně vyválet, a to výšku zhruba jednoho centimetru. Pomocí skleničky, nebo jiného nástroje z něho vykrajujte kulaté kousky. Zbývající těsto můžete znovu prohníst a následně opět vyválet a vykrájet z něho požadované tvary.

Jednotlivé perníčky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Měly by být dostatečně daleko od sebe, aby se kousky nedotýkaly. Poté můžete plech s perníčky vložit do trouby, kde je budete péct při teplotě 180 stupňů Celsia asi 25 minut.

Mezi tím, co se perníčky pečou, si můžete udělat glazuru. Ta je na přípravu velmi jednoduchá, jelikož stačí ušlehat bílky s cukrem. Pozor však na konzistenci, která by měla být spíše tekutějšího charakteru. Neměl by to být tuhý sníh.

Po uplynutí 25 minut můžete perníčky z trouby vyndat a ihned za tepla na ně začnete natírat glazuru. Tím vše ještě nekončí, protože na závěr je ještě vraťte asi na 10 minut do trouby. Až potom budou konečně hotové. Vyndejte je a nechte je při pokojové teplotě chladnout. Následně můžete ochutnat a užít si nejenom jejich dokonalou chuť, ale i jejich měkkost.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů