Rychlý džem z melounových slupek - postup přípravy
Pokud si rádi dopřáváte vodní meloun, pak jistě doceníte zajímavý způsob, jak zpracovat jeho slupky kromě tvrdé zelené části. Pokud jej povaříte se třemi ingrediencemi, vznikne z nich chutný džem skvělý na pečivo.
Ingredience
Připravte si melounové slupky. Dobré je, pokud na nich zůstala trocha červené dužniny. Zbavte je vrchní tvrdé slupky, ponechte bílou a červenou část a rozkrájejte je na kostky. Poté je dejte do hrnce.
Přidejte strouhanou kůru a šťávu z citronu, případně můžete použít kůru a šťávu z pomeranče, je to jenom na vás. Přimíchejte cukr (množství můžete upravit podle preferencí) a nechte 30 minut odstát, slupky pustí šťávu.
Dejte hrnec na sporák, přiveďte vše k varu a na mírném plameni za občasného míchání pod poklici vařte asi 40 minut, aby byly slupky napůl rozvařené. Poté je rozmixujte tyčovým mixérem – můžete dohladka nebo nechat malé kousky.
Poté směs ještě vařte, aby zhoustla do struktury džemu. Následně ji přelijte do skleničky a po vychladnutí dejte do lednice, kde vydrží až měsíc. Melounový džem je skvělý na čerstvé pečivo nebo palačinky.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Ricette arabe