Rychlý hrnkový hruškový štrúdl a kořeněný nápoj ze zbytků ovoce - postup přípravy
Snadný štrúdl z hrnkového těsta nemusíte plnit jen jablky, i hruška v něm je skvělá. Recept nám poskytla paní Martina Recmanová i s radou, jak skvěle zužitkovat zbytky po ovoci.
Na těsto
Na náplň
Na nápoj
V míse smíchejte mouku, olej, vlažnou vodu a ocet. Vypracujte těsto a to dejte v míse zakryté fólií alespoň na půl hodiny do lednice.
Mezitím si oloupejte a nastrouhejte hrušky. Dají se smíchat i hrušky a jablka dohromady a stejně tak je možné je nakrájet na tenké plátky, pokud vás nebaví strouhání. Podle chuti přidejte mletou skořici, cukr a rozinky namočené v rumu, ty ale můžete klidně vynechat. Zbytky ovoce nevyhazujte, odložte si je bokem.
Poté vyklopte těsto na vál a uválejte z něho placku nebo placky. Záleží na tom, jak chcete mít štrúdly veliké.
Rozšlehejte si vejce a potřete kraje těsta vejcem. Pak na něj rozložte náplň a srolujte ho do štrúdlu. Jeho vršek opět potřete vejcem. Rozehřejte troubu na 170 °C a pečte závin, dokud není hezky načervenalý.