Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Rychlý karamelový koláč se švestkami

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Rychlý karamelový koláč se švestkami - postup přípravy

Švestkový koláč můžete upéct mimo jiné originálně s karamelem a ovocem vylepšeným o jednu překvapivou ingredienci. Recept nám poskytla paní Marie Audrlická.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Na těsto

Na náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Nejprve si očistěte a vypeckujte švestky a smíchejte je s perníkovým kořením. Lze použít i jiné ovoce, například jablka se skořicí nebo hrušky se zázvorem či skořicí, záleží na vaší fantazii.

2. KROK

Přímo do formy dejte cukr na karamel, pokud máte rádi hodně karamelu, dejte cukru až 6 lžic a roztavte ho ve formě (karamel jde ale připravit i vedle v rendlíku a horký ho nalít do formy) a přimíchejte k němu máslo. Na horký karamel pak vyskládejte ovoce.

3. KROK

Rozklepněte vejce na těsto a oddělte žloutky a bílky. Do mísy dejte bílky a špetku soli a začněte z nich šlehat sníh. Během toho do nich postupně zašlehejte cukr. Do hotového sněhu pak postupně zašlehejte i žloutky. Pak do směsi opatrně vmíchejte mouku tak, aby vše zůstalo nadýchané.

4. KROK

Těsto nalijte do formy na ovoce. Vložte formu do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte těsto do růžova,  mělo by se odchlipovat od formy. Po upečení překlopte koláč na nějaký talíř či tác, aby ovoce bylo nahoře, nakrájejte ho na porce a podávejte.

5. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů