Rychlý karamelový koláč se švestkami - postup přípravy
Švestkový koláč můžete upéct mimo jiné originálně s karamelem a ovocem vylepšeným o jednu překvapivou ingredienci. Recept nám poskytla paní Marie Audrlická.
Na těsto
Na náplň
Nejprve si očistěte a vypeckujte švestky a smíchejte je s perníkovým kořením. Lze použít i jiné ovoce, například jablka se skořicí nebo hrušky se zázvorem či skořicí, záleží na vaší fantazii.
Přímo do formy dejte cukr na karamel, pokud máte rádi hodně karamelu, dejte cukru až 6 lžic a roztavte ho ve formě (karamel jde ale připravit i vedle v rendlíku a horký ho nalít do formy) a přimíchejte k němu máslo. Na horký karamel pak vyskládejte ovoce.
Rozklepněte vejce na těsto a oddělte žloutky a bílky. Do mísy dejte bílky a špetku soli a začněte z nich šlehat sníh. Během toho do nich postupně zašlehejte cukr. Do hotového sněhu pak postupně zašlehejte i žloutky. Pak do směsi opatrně vmíchejte mouku tak, aby vše zůstalo nadýchané.
Těsto nalijte do formy na ovoce. Vložte formu do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte těsto do růžova, mělo by se odchlipovat od formy. Po upečení překlopte koláč na nějaký talíř či tác, aby ovoce bylo nahoře, nakrájejte ho na porce a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.