Rychlý recept na sýrové pagáče - postup přípravy
Sýrové pagáče jsou klasická slovenská pochutina, ale rozhodně se jí dostane pochvaly i u sousedů. Hodí se na každou oslavu, Silvestra, narozeniny – prostě kdekoliv, kde se bude tančit a zpívat až do rána a bude tedy potřeba mít i něco na zub.
Ingredience
Mléko nalijte do menší nádoby, přidejte rozdrobené droždí a nechejte chvíli bokem. Mezitím do mísy nasypejte hladkou mouku, přidejte bílý jogurt, rozpuštěné máslo, sůl a nakonec přilijte odleželé mléko s droždím. Vše důkladně promíchejte a ručně vypracujte těsto. Přikryjte jej utěrkou a nechejte vykynout cca hodinu a půl.
Vykynuté těsto přemístěte na pracovní plochu a trochu jej pomoučněte. Vyválejte z něj velký obdélník. Ten celý pomažte máslem a zasypejte čtvrtinou nastrouhaného sýra. Jednu třetinu těsta přeložte, z druhé strany opakujte s druhou třetinou těsta. Znovu pomoučněte, přeložte stejným způsobem ze zbylých dvou stran a těsto opět rozválejte na dlouhý obdélník. Postup opakujte tak, abyste získali tři vrstvy plněné sýrem.
Nakonec těsto vyválejte na tloušťku 2 až 3 cm a vezměte si kulaté vykrajovátko. Vše vykrojte, přeneste vykrojená kolečka na plech vyložený pečicím papírem a v mističce si rozšlehejte vejce (lze přidat i kapku mléka). Nechejte vykynout okolo 15 až 20 minut. Pagáče potřete vejcem, posypejte sýrem a nechejte péct v předehřáté troubě na 200 stupňů přibližně na 15 až 20 minut. Poté máte hotovo, dobrou chuť!