Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Rychlý recept na vláčný koláč z řeckého jogurtu bez mouky

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Rychlý recept na vláčný koláč z řeckého jogurtu bez mouky - postup přípravy

Dnes vám představíme další recept ze série snadných a rychlých domácích moučníků. Je dobré mít některý z nich v záloze pro případ nečekané návštěvy či náhlé chuti na sladké. K jeho přípravě je zapotřebí jen pár základních surovin a hotový je v cukuletu.

Ingredience pro:
5 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Vyklepněte čtyři vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte spolu s cukrem elektrickým šlehačem nastaveným na vysoké otáčky. Šlehejte několik minut, dokud nezískáte nadýchanou a bělavou konzistenci. K té pak přisypejte kukuřičný škrob, strouhanou citrónovou kůru a také řecký jogurt a pokračujte ve šlehání, tentokrát na nejnižší obrátky, dokud nezískáte homogenní směs.

2. KROK

Oddělené bílky smíchejte se špetkou soli a přidejte pár kapek citrónové šťávy. Elektrickým šlehačem šlehejte tak dlouho, dokud nezískáte pevnou pěnu, která sama drží v misce a po vytažení metliček zanechává pevné špičky. Tuto pěnu pak po malých dávkách špachtlí jemně zapracujte do jogurtové směsi. Míchání provádějte krouživými pohyby směrem zdola nahoru.

3. KROK

Připravte si kulatou dortovou formu o průměru kolem 22 centimetrů a vyložte ji pečicím papírem. Do formy pak vlijte připravené jogurtové těsto, vyrovnejte jeho povrch a několikrát s formou ťukněte o stůl, abyste vyhnali z těsta přebytečný vzduch. Vložte dezert do trouby vyhřáté na 160 až 170 °C po dobu 60 minut.

4. KROK

Pokud by se vám zdálo, že se povrch začíná připalovat, zakryjte ho pečicím papírem nebo alobalem. Zda je dezert dopečený zkontrolujte zapíchnutím špejle do těsta. Hotovou dobrotu nechte vychladnout ve vypnuté troubě, díky tomu získá a neobvyklý a jedinečný tvar. Poté vyjměte dort z formy, odstraňte pečicí papír a povrch moučníku posypejte přes jemné sítko moučkovým cukrem. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů