Salát z červené řepy na zimu - postup přípravy
Úrodu červené řepy si spolu s další zeleninou můžeme uchovat ve sklenicích. Takto připravený salát je vynikající jako příloha, na chleba, případně poslouží jako základ boršče.
Na salát
Pečlivě si očistěte, oloupejte a omyjte zeleninu. Řepu nastrouhejte na hrubém struhadle stejně jako mrkev. Cibuli nakrájejte na kostičky, papriku a feferonku na proužky. Pokud máte rádi hodně ostré, nechte u feferonky i semena. Rajčata rozmixujte na pyré.
Do velké pánve nebo hrnce nalijte olej a dejte za občasného míchání smažit cibuli. V okamžiku, kdy zesklovatí, přidejte mrkev a papriku a smažte 5 až 7 minut. Poté přidejte řepu, rajčata, feferonku, cukr, sůl a 100 mililitrů octa. Nechtě 40–45 minut vařit pod poklicí. Občas promíchejte.
Poté do směsi přidejte prolisovaný nebo nasekaný česnek a dalších 100 mililitrů octa. Vařte pod poklicí dalších 10 minut. Poté horkou směs dejte do sterilizovaných skleniček a zavíčkujte sterilizovaným víčkem. Sklenice postavte víčkem dolů, přikryjte dekou a nechte pomalu vychladnout. Salát skladujte ve spíži nebo ve sklepě.