Segedín speciál podle ČSN - postup přípravy
Segedín speciál má v kuchařce podle československých státních norem své vlastní místo, které si vysloužilo zřejmě použitím vepřové plece namísto klasického bůčku a přidáním zakysané smetany na závěr vaření. Připravte si tuto dobrotu podle podrobného videoreceptu, který zveřejnil Youtube kanál Recepty bez brepty.
Ingredience
Vepřovou plec nakrájejte na kostky. Oloupanou cibuli nasekejte nadrobno a vepřový špek na malé kostičky. V hrnci nebo v hluboké pánvi zvolna rozehřejte kostičky špeku s kostkou vepřového sádla. Když špek pustí tuk, vhoďte do něho cibuli a nechte ji osmažit dozlatova.
Přisypejte sladkou mletou papriku a za stálého míchání ji chvilinku restujte. Základ podlijte trochou vody, rozmíchejte a vložte do něho nakrájené maso. Vše dobře promíchejte, aby se maso obalilo kořeněnou směsí.
Přihoďte drcený kmín a sůl, znovu vše promíchejte a podlijte maso 300 mililitry vývaru. Hrnec zakryjte poklicí a nechte maso na mírném ohni 30 minut dusit.
Zatímco se maso vaří, slijte z nálevu kysané zelí a pokrájejte ho na menší kousky. Po půlhodině ho přihoďte k povařenému masu, přilijte zbylých 200 mililitrů vývaru, promíchejte, znovu přiklopte poklici a duste dalších 30 minut.
Mezitím v menší pánvičce rozehřejte kousek sádla a orestujte v něm 50 až 80 gramů hladké mouky v závislosti na tom, jak moc chcete mít guláš zahuštěný. Jakmile mouka získá jemně zlatavou barvu, přilijte jíšku ke guláši a nechte vše dalších 10 minut provařit.
Na závěr zjemněte omáčku zakysanou smetanou a podle chuti ji dolaďte solí a pepřem. Podávejte spolu s houskovým knedlíkem, čerstvým pečivem či těstovinami.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Recepty bez brepty