Sekaná pečeně na zelenině se smetanovou omáčkou - postup přípravy
Vyzkoušejte klasický recept našich prababiček a připravte k nedělnímu obědu sekanou pečeni na zelenině se smetanovou omáčkou podle YouTube kanálu Recepty bez brepty. Servírovat ji můžete s vařeným bramborem nebo těstovinami.
Na maso
Na omáčku
Uzený špek nakrájejte na menší kousky, vložte ho ho na pánev a opražte ho dozlatova. Mleté maso vložte do mísy a přisypte do něj osmažený špek. Tuk z něj nevylévejte a odložte ho stranou.
Do mísy přidejte nakrájenou cibuli na malé kostičky, vejce a hořčici. Mleté maso poté dochuťte kmínem, majoránkou, solí, pepřem.
K masu přilijte vodu a přisypte do něj strouhanku. Směs velmi dobře promíchejte. Pokud masová hmota nebude kompaktní, přisypte do ní ještě trošku strouhanky.
Mleté maso vložte do lednice a nechte ho odpočinout do dobu alespoň 30 minut. Mezitím oloupejte celer, mrkev, petržel a cibuli.
Celer nakrájejte na hrubší obdélníky. Mrkev a petržel překrojte napůl a následně na menší kousky. Cibuli nasekejte na větší kostičky.
Do velkého hrnce nalijte zbytek tuku z vypraženého špeku a zeleninu na něm orestujte dozlatova, přibližně asi 5 minut.
Do hrnce přidejte jalovec, pepř, nové koření, bobkový list, tymián a nastrouhanou citrónovou kůru. Poté vše pečlivě promíchejte.
Mleté maso vyjměte z lednice, vytvořte z něj šišku a uprostřed vytvořte pomocí lžíce nebo prstu drážku. Maso podlijte vodou a pekáč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a sekanou se zeleninou pečte 45 minut.
Po celou dobu pečení maso pravidelně polévejte výpekem. Před koncem pečení zvyšte teplotu na 200 °C, přepněte na program horký vzduch a maso pečte dalších 15 minut.
Maso vyjměte z pekáče a na mírném ohni vyvařte ze zeleniny výpek. Poté zeleninu zaprašte moukou a lehce ji orestujte. Následně ji zalijte vývarem a nechte ho provařit.
Do pekáče přilijte smetanu a vše dobře promíchejte. Omáčku dochuťte citrónovou šťávou, cukrem a solí a ještě chvíli ji nechte provařit.
Smetanovou omáčku propasírujte do hrnce přes jemné sítko a případně ji dochuťte dle své chuti solí, cukrem nebo citrónem.
Sekanou pečeni nakrájejte na plátky, naservírujte ji na talíř s vařeným bramborem či těstovinou a přílohu přelijte omáčkou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.